duminică, 30 iunie 2013

Piept de porc condimentat copt la rotisor

2 linguri amestec de condimente "Jerk"
 (il gasiti pe blog la sectiunea "Condimente")
o bucata frumoasa de 1 kg piept porc cu os
Bucatile de piept de porc  frecati-le foarte bine pe toate partile cu 2 linguri de condiment (1 lingura condiment la 500 gr carne),   puneti-le intr-un vas de ceramica sau de plastic, acoperiti-le cu folie si lasati-le la marinat la frigider min.2 ore. Peste noapte e si mai bine. Infingeti carnea marinata pe tepusa de la rotisor si lasati sa se coaca cca.1,5 ore. Nu uitati sa puneti dedesubt o tava cu apa in care sa se scurga grasimea. Eu am avut cca.1,7 kg de coasta si nu mi-a incaput pe tepusa. Asa ca, am asezat carnea pe gratarul de la cuptor si am intors coastele odata la 15-20 de minute in asa fel, incat sa se gateasca uniform pe toate partile. Le-am servit cu cartofi natur si salata de varza. Pofta buna!

Amestec de condimente pentru cartofi wedges

1 lingurita pudra de usturoi
1/2 lingurita rozmarin
1/2 lingurita oregano
1/2 lingurita cimbru
1/2 lingurita boia
1/2 lingurita piper negru
1 lingurita sare
Amestecati toate ingredientele si pastrati-le intr-un borcan inchis etans. Daca nu vreti sa folositi pudra de usturoi, faceti amestecul fara si de fiecare data cand preparati cartofii adaugati 2 catei de usturoi pisati. Pofta buna!

Amestec condimente "Jerk"

Acest amestec de condimente jamaican creeaza un gust dulce si aprins. De regula se foloseste pentru marinarea uscata a carnii de porc si pui.
2 linguri de scortisoara macinata
2 linguri de piper negru boabe
1 lingura cimbru uscat
2 lingurite de ienibahar
1/2 lingurita pudra ardei iuti
1/4 lingurita nucsoara macinata
Condimentele intregi prajiti-le in tigaie (fara ulei) pana cand incep sa elibereze aromele si se inchid la culoare. Puneti toate condimentele intr-o rasnita, adaugati cele macinate si cele uscate si macinati-le pana devin praf. Pastrati amestecul intr-un borcan inchis cu capac pana la sase luni. Experimentati arome si gusturi noi cu curaj! Succes!

Amestec condimente "Garam masala"

Garam masala este un amestec de condimente folosit ca baza in foarte multe retete indiene.

1 lingurita seminte de coriandru
 2 linguri  seminte de chimion
2 lingurite piper negru boabe
2 lingurite de scortisoara macinata
1 lingurita seminte cardamom
1 lingurita seminte de fenicul
1/2 lingurita de cuisoare intregi
4 frunze dafin uscate

Condimentele intregi prajiti-le in tigaie (fara ulei) pana cand incep sa elibereze aromele si se inchid la culoare. Puneti toate condimentele intr-o rasnita, adaugati cele macinate si cele uscate si macinati-le pana devin praf. Pastrati amestecul intr-un borcan inchis cu capac pana la sase luni. Experimentati arome si gusturi noi cu curaj! Succes!


Amestec de condimente "Ras el hanout"

Este un amestec de condimente nord-african care poate contine pana la 15 ingrediente si este potrivit pentru tocanite, carne porc, vita sau oaie, peste si legume.
2 si 1/2 linguri de seminte de chimion
2 linguri seminte de coriandru
1 lingura de scortisoara macinata
2 lingurite ghimbir macinat
2 lingurite piper negru boabe
1 lingurita de tumeric macinat
1/2 lingurita seminte de cardamom
1 praf de sofran

Condimentele intregi prajiti-le in tigaie (fara ulei) pana cand incep sa elibereze aromele si se inchid la culoare. Puneti toate condimentele intr-o rasnita, adaugati cele macinate si cele uscate si macinati-le pana devin praf. Pastrati amestecul intr-un borcan inchis cu capac pana la sase luni. Experimentati arome si gusturi noi cu curaj! Succes!

joi, 27 iunie 2013

Salata cu ton si dressing de avocado

1 salata verde 
2 conserve ton cu ulei
75 gr mazare verde
75 gr porumb
75 gr masline
1 avocado
2 oua fierte tari
2-3 felii paine
2 lamai
1 lingura ulei de masline
sare
Ouale fierbeti-le tari, curatati-le, raciti-le si taiati-le in 4 sau 8. Painea prajiti-o si taiati-o cuburi. Salata spalati-o, rupeti-o bucati si puneti-o intr-un bol mare. In acelasi bol adaugati porumbul, mazarea, maslinele curatate de samburi, ouale si conservele de ton cu ulei cu tot. Pentru dressing, curatati avocado de coaja, puneti miezul intr-un bol mic, adaugati zeama de la 2 lamai, 1 lingura de ulei, un praf de sare si frecati bine pana obtineti o pasta omogena. Turnati dressing-ul peste salata si amestecati. Gustati si mai potriviti de sare daca este nevoie. Presarati cuburile de paine prajita. Este foarte satioasa, gustoasa si sanatoasa. Pofta buna!

duminică, 23 iunie 2013

Mancare de ardei copti si rosii

10 buc. ardei  gras
4 cepe mari
1,5-2 kg rosii
4 linguri ulei
sare
piper
Ardeii coaceti-i pe gratar, la cuptor sau prajiti-i in tigaie.  Bineinteles, cel mai  bun gust il obtineti pe gratar. Ardeii copti puneti-i  intr-o oala si acoperiti-i cu capac. Ceapa taiati-o pestisori. Rosiile taiati-le bucati marisoare  in 4,6 sau 8 in functie de marime ( o rosie de marimea unui mar mic o taiati in  4). Intr-o tigaie mare turnati uleiul, lasati-l sa se infierbante, adaugati  toata ceapa si calit-o cca.10 minute. Dupa ce ceapa s-a inmuiat, adaugati rosiile si lasati totul sa fiarba pe foc domol si fara capac cca. 30 de minute, amestecand adeseori, pana cand sosul se ingroasa si scade  cu o treime. Sarati si piperati dupa gust. Intre timp, cat se face sosul, curatati ardeii. Puteti sa-i curatati doar de pielite sau puteti sa-i curatati si de cotoare si seminte. Adaugati ardeii si zeama lasata de acestia (strecurata) in sosul ingrosat si lasati sa mai fiarba cca.10 minute. Gustati si mai potriviti de sare si piper. Mancarea aceasta este foarte buna atat calda cat si rece. Vara o preferam rece, cu bucata de branza si paine proaspata. Pofta buna!

sâmbătă, 22 iunie 2013

Gustare picanta cu vinete, dovlecei si maioneza

2 vanate mijlocii 
2 dovlecei mjlocii
2 catei usturoi
300 ml maioneza
ulei pentru prajit
Vinetele si dovleceii spalti-i si taiati-i rondele de 1 cm. Incingeti uleiul in tigaie si prajiti vinetele si dovleceii pana devin aurii (fara sa ii treceti prin faina). Pe masura ce prajiti, scoateti legumele prajite pe un prosop de hartie ca sa absorba uleiul in exces. Pregatiti o maioneza clasica  (reteta o gasiti la sectiune "Sosuri") la care mai adaugati 4-5 catei mari de ustroi zdrobiti si un praf de sare.  Asezati pe o farfurie un strat de vinete, un strat de maioneza, un strat de dovlecei, un strat de maioneza si tot asa pana terminati toate ingredientele. In timpul postului inlocuiti maioneza clasica cu cea de post (reteta o gasiti la sectiunea "Sosuri). Pofta buna!

P.S. Stiu ca poza arata ciudat, dar e tot ce aramas pana am apucat sa fac o poza.

joi, 20 iunie 2013

Crochete din cartofi

750 gr cartofi
5-6 oua
60 gr unt
faina
ulei
Curatati cartofii, spalti-i si taiati-i cuburi. Puneti-i la fiert si fierbeti-i ca pentru piure (15-20 min). In cartofii fierti adaugati 30 gr de unt si faceti un piure. Cand piure-ul s-a mai racorit putin, incorporati 3 galbenusuri. Formati bilute sau batonase, treceti-i prin faina,  ou si  pesmet. Pajiti-i in baie de ulei incins pana devin aurii. Serviti cu unt, smantana sau sos rosu. Pofta buna!



Tartine cu sprot afumat

1 conserva sprot afumat
6-8 felii de paine
3-4 catei usturoi
150 ml maioneza
Prajiti feliile de paine  in prajitorul de paine sau in cuptor la grill. Puteti taia feliile de paine in doua sau sa le dati forma de patrat. Painea gata prajita frecati-o bine cu usturoi. Desfaceti conserva de sprot si scurgeti pestisorii de ulei. Fiecare pestisor desfaceti-l in forma de fluture. Ungeti fiecare felie de paine usturoiata cu 1-2 lingurite de maioneza si lasati sa stea cca.10-15 minute ca sa absoarba maioneza. Asezati pe fiecare felie de paine unsa cu maioneza cate 2-3 pestisori in functie de marimea feliilor de paine. Pot fi servite dupa 10-15 minute. E un aperitiv special care sigur va fi apreciat. Pofta buna!

marți, 18 iunie 2013

Curry de vinete, dovlecei si mazare

1 pahar orez basmati
1 vanata mare
2 dovlecei mijlocii 
300 gr mazare proaspata sau decongelata
1 ceapa
1 ardei gras
3 catei de usturoi
1 bucata ghimbir de 3 cm
1 cutie rosii pasate
500 ml iaurt sau sana
1 lamaie
2 lingurite curry
1 lingurita coriandru macinat
2 lingurite seminte de chimen
1 frunza dafin
sare
piper
1 lingura unt
3 linguri de ulei de masline
Orezul prajiti-l cateva minute in ulei. Adaugati 2 cani de apa, coaja de la o jumatate de lamaie, 1 lingurita chimen, 1/2 lingurita coriandru, 1 frunza de dafin, un praf de sare  si puneti la fiert 15 minute. Ceapa taiati-o cubulete. Ardeiul, vanata si dovlecelul (curatat de seminte) taiati-le cuburi de 1,5x1,5 cm. Caliti ceapa intr-un ceaun cu o lingura de ulei si o lingura unt. Cand ceapa s-a mai inmuiat adaugati vinetele, dovleceii , ardeii si prajiti-le cu capacul pus cca.5 minute. Adaugati rosiile pasate, usturoiul zdrobit, ghimbirul ras, mazarea proaspata si restul condimentelor. Daca mazarea a fost decongelata, adaugati-o odata cu orezul. Lasati sa se inabuse cca.10 minute. Dupa 10 minute turnati iaurtul si lasati sa mai fiarba cca.5 minute. Scoateti din orez foaia de dafin si adaugati-l la legume. Amestecati si lasati la fiert cu capacul pus inca cca.7-8 minute. Desi exotic, este neasteptat de bun!

luni, 17 iunie 2013

Piept de pui cu rozmarin, cartofi noi si usturoi

750 gr cartofi noi
2 buc.piept de pui sau 6 pulpe superioare 
1 capatina de usturoi
3 linguri ulei (de masline sau floarea soarelui)
1 lamaie
1 lingurita rozmarin uscat 
sare
piper
Cartofii spalati-i si taiati-i in doua. Intr-o tava turnati uleiul si asezati cartofii, condimentati-i cu sare, piper, jumatate de lingurita de rozmarin si amestecati cu mana ca sa-i acoperiti de condimente si ulei. Desfaceti capatina de usturoi si  imprastiati cateii de usturoi cu coaja cu tot prin cartofi. Condimentati pulpele cu sare, piper si rozmarinul ramas. Faceti loc in mijlocul cartofilor si asezati carnea. Stoarceti lamaia peste pui si cartofi, taiati-o bucati si asezati-o si pe aceasta in tava. Incalziti cuptorul la 200 de grade. Acoperiti tava cu folie si coaceti 15 minute. Dati folia jos si mai coaceti 25-30 de minute pana se patrund cartofii si puiul se rumeneste. Pofta buna!


duminică, 16 iunie 2013

Pate din ficat de pasare

500 gr ficat pui
500 gr unt plus 1 lingura pentru prajit
1 ceapa mare
1/2 lingurita sare
1/4 lingurita piper alb sau negru macinat
1/4 lingurita nucsoara macinata
2 linguri ulei
Taiati ficateii in doua si ceapa cubulete  mici. Intr-o tigaie puneti la calit ceapa in 2 linguri de ulei si 2 linguri de unt. Cand ceapa a devenit sticloasa, adaugati  ficatul si inabusiti-l pana este gatit. Daca e nevoie mai adaugati cate putina apa ca sa se inabuseasca, nu sa se prajeasca! In robotul de bucatarie puneti ficatul si tot sosul din tigaie racite, adaugati untul moale, condimentele si mixati pana devine o pasta fina si uniforma. Transferati pateul, de preferinta , intr-un vas de sticla, acoperiti cu folie alimentara si pastrati-l la frigider, dar nu mai mult de 2-3 zile. Pentru ca se pastreaza putin timp puteti injumatati cantitatile. O gustare sau un mic dejun sanatos mai ales pentru copii, avand in vedere ca pateurile din comert contin chimicale. Pofta buna!

Cremvusti in aluat

10 cremvusti de calitate
400 gr aluat foietaj
1 ou
2 lingurite chimen
100 gr cascaval
1/2 lingurita sare
100 ml apa
Foaia de aluat taiati-o in fasii de 25 cm lungime si 2 cm latime. Infasurati cremvustii in aluat in spirala in asa fel incat un strat sa acopere putin celalalt. Asezati cremvustii la distanta de 1,2 unul de celalalt in tava tapetata cu hartie de copt umezita . Sarea dizolvati-o in apa si ungeti aluatul cu apa sarata. Bateti oul si ungeti aluatul cu ou. Presarati semnitele de chimen si cascaval pe fiecare cremvust. Coaceti in cuptorul preincalzit, la foc mediu cca.15 minute pana se rumenesc frumos. Pofta buna!

sâmbătă, 15 iunie 2013

Chiftelute suedeze

600 gr carne porc tocata
4 linguri pesmet
2 lingurite seminte chimen
1/4 lingurita nucsoara
2 oua
1 lingura mustar cu boabe
sare
piper
Amestecati foarte bine toate ingredientele pentru chiftele si formati bilute de marimea unei nuci. Chiftelutele formate puneti-le pe o tava si lasati-le la frigider cateva ore sau 30 de minute la congelator. Turnati intr-o tava 5-6 linguri ulei, tavaliti chiftelutele prin ulei si coaceti-le la cuptor 30 de minute la foc mediu. Puteti sa le prajiti si in tigaie. Pofta buna!

joi, 13 iunie 2013

Salata de varza noua

1/2 capatina de varza noua
1 legatura de marar
3 linguri ulei
1/2 lamaie
1 lingura otet
sare
piper
Taiati varza fideluta. Puneti-o intr-un vas, sarati-o si frecati-o putin cu mana ca sa dea drumul la suc. Mararul taiati-l marunt si adaugati-l la varza. Pregatiti un dressing din 3 linguri de ulei (masline sau floarea soarelui de calitate), 1 lingura otet alb si zeama de la 1/2 de lamaie. Turnati dressing-ul peste salata si amestecati. Pofta buna!

Salata verde cu dressing de iaurt

1 salata mica
2 rosii
2 castraveti
150 ml iaurt sau sana
1 lingura otet
1 lingura ulei de masline
1/2 lamaie
1 catel mare de usturoi
sare
Spalam, taiem legumele si le punem intr-un bol mare. Intr-un bol mic punem un varf de lingurita de sare, 1 lingura de otet, zeama de la o jumatate de lamaie, uleiul, ustruoiul zdrobit si frecam totul bine. Adaugam la dressing si iaurtul sau sana si omogenizam totul. Turnam dressing-ul peste legume si amestecam de cateva ori. Pofta buna!

miercuri, 12 iunie 2013

Negrese

250 gr unt
180 gr ciocolata neagra (min.70%)
1 portocala
80 gr cacao
65 gr faina
1 lingurita praf copt
360 gr zahar
4 oua
Untul si ciocolata topiti-le pe un bain marin. Separat intr-un bol amestecati faina, cacao, praful de copt si zaharul. Peste ingredientele uscate adaugati amestecul fierbinte de ciocolata si unt topite, coaja rasa de la o portocala  si amestecati pana se omogenizeaza. Ouale bateti-le putin cu furculita pana se amesteca albusul cu galbenusul. Incorporati ouale in doua prize in aluat. Intr-o tava tepatata cu hartie de copt rasturnati aluatul, intindeti-l in toate colturile si nivelati-l. Coaceti in cuptorul incins la 180 de grade  25 de minute. Negresele sunt gata atunci cand verificati negresele cu scobitoarea si pe aceasta mai ramana urme de aluat. Asa iese moale inauntru. Scoateti tava din cuptor si dupa ce prajitura s-a racit taiati-o in patrate. Dati-o copiilor in portii mici si niciodata seara, ca nu mai pot adormi! Pofta buna!

luni, 10 iunie 2013

Fasole verde in sos de rosii usturoiat

1 kg fasole verde
1 ceapa mare
4 catei mari de usturoi
1 cutie rosii pasate (500 ml)
1 ceasca apa
sare
piper
3 linguri ulei
Curatati si spalati fasolea si ceapa. Curatati usturoiul. Fasolea taiati-o in bucati cu lungimea de cca.4 cm. Ceapa taiati-o cubutele. Usturoiul tocati-l foarte marunt. Intr-o tigaie mare incalziti  uleiul si puneti ceapa la calit. Cand ceapa s-a inmuiat, adaugati usturoiul si mai caliti 2-3 minute. Adaugati rosiile pasate si lasati sa fiarba totul incet cca. 10 minute, amestecand din cand in cand. Adaugati apa, fasolea, sarati, piperati  si amestecati. Dupa ce a inceput din nou sa fiarba, acoperiti cu  capac si lasati sa fiarba la foc mediu cca.15-20 de minute pana se inmoaie fasolea si scade sosul. E foarte buna si rece. Pofta buna!

duminică, 9 iunie 2013

Snitele din ciuperci

1 kg ciuperci pleurotus
8 catei mari de usturoi
1/2 lingurita sare
1/4 lingurita piper
3-4 oua
1 ceasca faina
ulei
Spalati ciupercile, taiati-le coditele (pe care le puteti folosi la alta mancare) si puneti caciuliile intr-un vas. Pregatiti o marinata din usturoi pisat, sare, piper si 1/2 ceasca de apa. Turnati marinta peste ciuperci si amestecati bine ca sa le acopere pe toate. Trageti o folie peste vas  si lasati-le la frigider min.1 ora. Incingeti uleiul intr-o tigaie, treceti ciupercile marinate  prin faina si ou batut si prajiti-le pana devin aurii. Snitelele prajite, pe masura ce le scoateti, puneti-le pe o farfurie tapetata cu prosoape de hartie ca sa absoarba uleiul, dupa care, mutati-le pe o alta. Sunt foarte bune. Pofta buna!

luni, 3 iunie 2013

Jeleu de capsuni si iaurt

stratul 1:
400 gr iaurt sau sana
5 linguri zahar
1 plic zahar vanilat bourbon (sau cateva picaturi esenta vanilie)
1 plic gelatina (pentru 500 ml lichid)
 
stratul 2:
cca 600 gr capsuni
5 linguri zahar
1 plic gelatina pentru 500 ml lichid)

 Pasul 1. Gelatina se pune la inmuiat cu 50 ml de apa rece. Intr-un vas se pune sana sau iaurtul cu zaharul si zaharul vanilat si se amesteca bine pana se dizolva tot zaharul. In gelatina se adauga 100 ml apa  fierbinte si se amesteca pana se dizolva toata gelatina. Gelatina dizolvata in apa fierbinte se  adauga in iaurt si se amesteca bine. Se toarna compozitia in pahare sau vase de sticla speciale pana la jumatatea acestora si se pune la frigider pana se intareste (cca.1-1,5 ore) .
 
Pasul 2. 400 gr de capsuni  se spala, se curata de codite, se dau prin sita sau blender si se pun intr-o oala pe foc. Cand au dat in clocot, se adauga zaharul si se lasa sa fiert pe foc mic cca.10 minute amestecand din cand in cand.  Cand siropul de capsuni s-a racit putin, se adauga gelatina (preparata la fel ca in pasul 1) si se amesteca bine. Se mai lasa putin la racit. Se scot paharele cu jeleul de iaurt din frigider. Se pune in fiecare pahar cate o capsuna-doua si se toarna jeleul de capsuni peste jeleul de iaurt intarit. Se pune jeleul din nou la frigider pana se intareste (cca.2 ore).
Racoros, sanatos si gustos! Pofta buna!