joi, 25 iulie 2013

Paste cu chiftele de pui in sos de rosii

500 gr de orice fel de paste 
pentru chiftele:
500 gr carne pui tocata
2 felii paine alba inmuiata in lapte
1/2 ceapa
2 catei usturoi
1 ou
1/2 lingurita oregano
1/2 lingurita busuioc
sare
piper
ulei pentru prajit
pentru sos:
1 l rosii pasate
1 ceapa
3 catei usturoi
1 lingurita busuioc
sare
piper
Pentru chiftele, dati prin masina de tocat carnea, ceapa, usturoiul si painea. Adaugati oul, oregano, busiocul, sarea si piperul dupa gust  si amestecati foarte bine toate ingredientele. Formati chiftelutele in forma de bilute si prajiti-le in ulei incins. Pentru sos, taiati ceapa si usturoiul foarte marunt. In 3 linguri de ulei puneti la calit ceapa, cand s-a mai inmuiat, adaugati usturoiul si mai caliti cateva minute, cu atentie, sa nu ardeti usturoiul. Turnati rosiile pasate, adaugati busuiocul si lasati la fiert, amestecand din cand in cand cca 15 minute. Sarati si piperati dupa gust. Adaugati in sos chiftelele si lasati sa mai fiarba domol cca 10. minute. Fierbeti pastele in apa sarata. Strecurati-le si adaugati un strop de ulei de masline. Puneti pastele in farfurii, turnati deasupra sosul cu chiftele si ...gata masa! Pofta buna!

joi, 18 iulie 2013

Focaccia cu oregano

1 kg faina
625 ml apa
3 pliculete de 7 gr drojdie uscata 
2 linguri zahar
2 lingurite sare de mare
1/4 lingurita piper
2 lingurite de oregano uscat

Puneti faina intr-un castron mai marisor, faceti o adancitura in mijloc si turnati in ea 1/2 din apa, drojdia, zaharul si 1 lingurita sare. Amestecati maiaua cu furcuilita pana se leaga ca  o smantana groasa (cca 2 minute).
Adaugati restul de faina si apa. Amestecati bine. Transferati coca pe blatul mesei presarat cu faina si framantati 5-7 minute.
Aluatul va fi un pic lipicios dar nu va speriati. Este gata atunci cand aluatul ce ramane pe maini se lipeste de coca ramas pe masa si va puteti curata cat de cat mainile. Daca este nevoie mai adaugati putina faina. Aluatul adunati-l intr-o bila, puneti-l intr-un vas presarat cu faina si lasati la crescut 1 ora sub un prosop la loc caldut (trebuie cel putin sa se dubleze in volum).
 Aluatul crescut loviti-l de cate ori cu pumnul, transferati-l din nou pe masa si framantati-l inca 5-7 minute adaugand treptat 4 linguri de ulei de masline. Ungeti o tava cu ulei de masline, presarati faina, intindeti aluatul cu grosimea de cca.1 cm si transferati-l pe tava. Presarati oregano si framantati usor aluatul cu degetele.
Turnati 2 linguri de ulei peste aluat si puneti-l la crescut inca 1 ora. Aluatul crescut mai faramanati-l usor cu degetele ca sa aplatizati putin aluatul (sa fie de cca 1-1,5 cm grosime), presarati putina sare si piper proaspat macinat deasupra.
Coaceti in cuptorul preincalzit cca.30-35 de minute la 220 de grade. Daca focaccia tinde sa se arda reduceti focul. Cu 10 minute inainte sa fie gata eu am presarat putin parmezan, dar este optional. Pofta buna!

marți, 16 iulie 2013

Supa cu ciuperci si branza topita

500 gr ciupeci proaspete
4 -5 cartofi
1 morcov
1 ceapa
4-5 triunghiuri branza topita
1 lingura condiment de ciuperci uscate (optional, insa, merita)
(il gasiti pe blog la "Condimente")
1 lingura unt 
1 lingura ulei masline
1/2 lamaie
1 legatura patrunjel
sare si piper dupa gust
Puneti cartoful curatat si taiat cuburi la fiert in 3 litri de apa. Ciupercile taiati-le feliute, ceapa taiati-o foarte marunt, morcovul dati-l prin razatoarea mica. Puneti intr-o tigaie la prajit ceapa in unt si ulei de masline. Cand ceapa s-a inmuiat adaugati morcovul si mai prajiti cateva minute pana da drumul la culoare. Adaugati ciupercile si sotati totul inca 5-7 minute. Adaugati o ceasca de apa de la cartofi,  1 lingura de condiment de ciuperci uscate si lasati sa se mai inabuse cca. 5 minute. Acum, cartoful trebuie sa fie aproape fiert asa ca puteti adauga in oala ciupercile, morcovul si ceapa din tigaie. Sarati si piperati. Lasati sa mai fiarba cca.5-7 minute pana cartoful este gata. Adaugati triunghiurile de branza topita si amestecati pana s-au dizolvat. Turnati zeama de la lamaie. Taiati verdeata marunt, adaugati in supa si stingeti focul. Este fina, catifelata si delicioasa! Pofta buna!

Condiment din ciuperci de padure uscate

Ciupercile de padure au un gust si miros incomparabile cu cele din comert.Insa, sunt greu de gasit si, de regula, sursa nu este de incredere. Dar, putem gasi in market-uri ciuperci de padure uscate, care sunt la fel de aromate si, bineinteles , verificate.O lingura-doua din acest condiment va conferi mancarurilor Dvs. cu ciuperci aceiasi aroma si acelasi gust ca si ciupercile de padure.
Deci, pentru condimentul de ciuperci aveti nevoie de un pachet de ciuperci de padure uscate (hribi, galbiori sau mix de ciuperci de padure). Macinati ciupercile intr-o rasnita pana devin praf. Acest condiment va inlocui cu succes cubuletele de ciuperci care sunt pline de arome artificiale si potentiatori de gust.

luni, 15 iulie 2013

Clatitute cu dovlecei (oladii cu dovlecei)

3 dovlecei mari
2 catei de usturoi
1 legatura marar sau patrunjel
3 oua
2 linguri cu varf faina
1/4 lingurita sare
1 praf piper 
Dovleceii curatati-i de coaja si seminte, dati-i pe razatoarea mare, sarati-i foarte putin si lasati-i vreo 10 minute sa dea drumul la lichid. Bateti ouale cu mararul, usturoiul pisat, sarea si piperul. Adaugati dovleceii storsi bine de zeama si amestecati doar atat cat sa se omogenizeze. Incorporati faina si praful de copt. Trebuie sa prajiti imediat clatitutele ca sa nu apuce dovlecelul sa dea drumul la mai multa zeama. Luati cate o lingura de compozitie si turnati in tigaia cu ulei fierbinte. Lasati sa se rumeneasca pe o parte si alta. Scoateti clatitutele pe un prosop de hartie sa se scurga excesul de ulei. Serviti-le cat sunt calde, cu smantana. Pofta buna!

duminică, 14 iulie 2013

Cotlet de porc cu cimbru si usturoi


4-5 cotlete de porc cu os
3 catei de usturoi zdrobiti
1/2 ligurita cimbru
1/2 lingurita sare
1/4 lingurita piper
2 linguri ulei de masline
Amestecati usturoiul, cimbrul, uleiul, sarea si piperul si ungeti bine fiecare cotlet cu aceasta marinata. Acoperiti cu folie si lasati cotletele 1 ora la frigider . Prajiti pe fiecare parte pana se patrund. Serviti cu garnitura la alegere si  salata. Pofta buna!

sâmbătă, 13 iulie 2013

Chiftelute de curcan cu tarhon

700 gr carne curcan tocata 
1 lingurita tarhon uscat sau proaspat tocat foarte marunt
2 oua
1 lingura unt
2 linguri cu varf pesmet
1/4 lingurita sare
1/4 lingurita piper alb
ulei pentru prajit
Bateti oualele foarte bine. Amestecati carnea cu ouale batute, pesmetul, untul moale  si toate condimentele. Cu o lingura bateti bine compozitia ca sa devina mai pufoasa. Formati chiftelute rotunde sau aplatizate si prajiti-le in ulei incins. Scoateti pe un prosop de hartie ca sa scapati de excesul de grasime. Pofta buna!

miercuri, 10 iulie 2013

Cartofi Wedges


Condiment pentru cartofi Wedges
(reteta o gasiti pe blog la "Condimente")
1 kg cartofi
3 linguri ulei
Curatati cartofii si taiati-i pe lungime in patru sau 6 in functie de marimea acestora (important este sa fie de marime apropiata). Amestecati  foarte bine cartofii cu condimentul ca fiecare  felie sa fie imbracata  in condiment.. Turnati uleiul in tava, rasturnati cartofii si intindeti-i intrun singur strat. Cartofii se coc 25-30 de minute la foc mediu si trebuie intorsi dupa 15 minute. Daca tind sa se arda, reduceti focul. Pofta buna!

marți, 9 iulie 2013

Bagheta frantuzeasca


3 1/2 - 4 pahare faina (de 250 ml)
2 plicuri x 7 gr drojdie uscata (sau 50 gr drojdie proaspata)
2 linguri zahar
2 lingurite sare
375 ml apa calda (1 ceasca si 1/2)
ulei pentru uns bolul
malai pentru tava
8 cuburi gheata
Amestecati faina si sarea intr-un bol mare. Drojdia, daca este proaspata, frecati-o cu o lingura de zahar,   daca este uscata, doar amestecati-o cu zaharul . Adaugati 1/2 ceasca apa (125 ml) si lasati vreo 3-4 minute sa se activeze. Turnati drojdia   in faina si amestecati adaugand treptat si 1 ceasca de apa. Cand aluatul incepe sa se desprinda de pe maini si de pe bol, transferati-l pe masa presarata cu faina si framantati 10 minute. 

Daca aluatul tot se lipeste de maini mai adaugati cate un pic de faina (eu nu am avut nevoie). Adunati aluatul intr-o bila, ungeti un vas mare cu ulei, puneti in el aluatul, acoperiti vasul cu un prosop.
Lasati aluatul la dospit, intr-un loc cald, 30 de minute. Trebuie sa creasca in dimensiune cel putin de doua ori.
Aluatul crescut loviti-l de cateva ori cu pumnul ca sa se aseze. Mai framanatati-l de cateva ori si impartiti-l in doua bucati egale.
Din fiecare bucata intindeti cu sucitorul cate o foaie dreptunghiulara cu grosimea de cca. 0,5 cm.
Aduceti foaia dintr-o parte din alta catre mijloc (ca un plic), apasati cu degetele ca sa sigilati imbinarea, si procedati asa inca do data.





 In timp ce pliati foaia intindeti-o pe lungime. Rotunjiti putin batonul de aluat pe care l-ati obinut. Trebuie sa fie de cca.35 cm lungime si 5 cm latime. Acum bucata de aluat incepe sa arate a bagheta. Presarati pe o tava malai sau faina si puneti amandoua baghete pe tava cu imbinarea in jos. Cu un cutit ascutit faceti 4-5 taieturi cu o adancime de cca 1 cm pe fiecare bagheta.
 Lasati la dospit inca 25 de minute. Incingeti cuptorul la 230 grade. In josul cuptorului (sub tava in care veti pune baghetele la copt) puneti o alta tava si  lasati-o sa se incalzeasca odata cu cuptorul. Cand ati pus tava cu baghetele la cuptor, aruncati gheata pe tava de jos si inchideti repede cuptorul ca tot aburul care se formeaza sa ramana in cuptor. Atentie, sa nu atingeti geamul de la cuptor cu gheata ca se poate sparge (mai bine puneti un prosop pe el cand aruncati gheata). Asa bagheta va creste frumos si va avea o crusta crocanta. Lasati la copt cca 25 de minute, daca tinde sa se arda, reduceti focul dupa primele 15 minute. Succes!

Ardei umpluti cu ton si rosii

3  ardei grasi mari
200 gr ton bucati 
4-5 rosii mijlocii sau 20 buc rosii cherry
1/3 ardei iute
10-15 masline
2 lingurite capere
1 otet alb din vin
4 linguri ulei masline
1 lingurita busuioc uscat sau 1 mana frunze busuioc proaspat
sare
piper
Taiati ardeii in doua pe lungime si curatati-i de seminte. Intr-un bol puneti rosiile taiate in 4 sau rosii cherry taiate in 2, tonul scurs, caperele, ardeiul iute taiat marunt, maslinele fara samburi taiate in 2, caperele, otetul, o lingura ulei de masline sau, daca aveti ton in ulei, 1 lingura ulei din conserva de ton, busuiocul, sare si piper dupa gust si amestecati totul. Umpleti ardeii cu varf, asezati-i pe tava stropita cu ulei, acoperiti cu folie si dati-i la cuptor 30 de minute la foc mediu. Scoateti folia si mai lasati la cuptor 10-15 minute. O cina usoara si sanatoasa. Pofta buna!

luni, 8 iulie 2013

Clatitute pufoase (oladii rusesti)

Cand eram mici, bunica ne facea aceste clatitute dimineata, inainte sa plece la munca. Sincer, nu stiu cand mai apuca sa le faca, ca la 6 iesea pe usa. Ne trezea mirosul de vanilie. Le mancam cu dulceata de visine si o cana de ceai sau lapte fierbinte. Minunat!
160 gr faina (1 pahar de 250 ml)
1/2 lingurita sare
1 lingurita bicarbonat sau praf copt
1 ou
250 ml chefir sau  sana
2 linguri zahar
1 pliculet zahar vanilat
ulei pentru prajit
Amestecati faina cu sarea, zaharul, zaharul vanilat si  bicarbonatul. Adaugati faina in cateva reprize si amestecati cu telul pana nu raman cocoloase. Aluatul trebuie sa fie mai gros decat cel de clatite si  sa se scurga mai greu de pe tel. 


Lasati aluatul sa stea 10 minute. Puneti pe foc tigaia, turnati 2 linguri de ulei si lasati sa se incalzeasca bine. Prajiti clatitutele pe o parte si pe alta la foc mediu pana devin aurii. Scoateti-le pe un  prosop de hartie ca sa scapati de excesul de ulei.
Daca vreti sa evitati grasimile, in tigaia incinsa turnati doar un strop de ulei (ca pentru clatite normale), rumeniti clatitele pe o parte si pe alta, transferati-le pe o tava de copt si puneti la cuptor 7-8 minute. Serviti cu smantana sau orice gem sau dulceata aveti prin casa. Pe langa un pahar de lapte este un mic dejun excelent pentru copii.Pofta buna!



duminică, 7 iulie 2013

Pui cu ciuperci si mazare

4 pulpe superioare de pui
100 gr bacon sau kaizer (optional)
300 gr ciuperci
200 gr mazare
2 cepe medii
250 ml apa
1 lingura otet
1 lingura faina
2 linguri ulei
sare
piper
1 legatura de patrunjel
Turnati uleiul intr-o tigaie mare si prajiti in el pulpele trecute prin faina, pe o parte si pe alta, pana devin aurii. Scoateti pulpele, puneti in aceiasi tigaie baconul si prajiti-l cateva minute pana da drumul la grasime. Adaugati ceapa taiata foarte marunt si caliti-o impreuna cu baconul pana se inmoaie putin. Adaugati ciupercile taiate feliute si mai sotati totul cca.5 minute, amestecand des. Turnati in tigaie otetul si  apa si fierbeti 2-3 minute. Adaugati puiul si inabusiti totul sub capac  cca 10-15 minute pana e aproape gata. Adaugati mazarea si, daca este nevoie, inca putina apa fierbinte. Tocana trebuie sa se inabuseasca, nu sa fiarba. Sarati si piperati dupa gust, adaugati patrunjelul taiat marunt, mai lasati 2-3 minute. Gata tocanita! Pofta buna!

sâmbătă, 6 iulie 2013

Coasta de porc lipicioasa

1 kg pipet porc cu os
2 linguri amestec condimente "Jerk"
600 ml suc ananas
5 linguri zahar brun
4 linguri otet de mere
zeama de la o lamaie sau lime
Frecati foarte bine coasta de porc cu condiment. Asezati-o intr-un vas de ceramica sau plastic si puneti-o la frigider min.2 ore. Coasta marinata asezati-o intr-o tava, sarati-o pe toate partile, turnati 500 ml suc de ananas, acoperi-ti-o cu folie si gatiti-o  la cuptor la foc mic (160 grade) 2 ore. Intre timp, amestecati zaharul, otetul, restul de suc de ananas si un praf de sare intr-o cratita. Incalziti totul si lasati sa fiarba pana devine gros si lipicios. Scoateti coastele de la cuptor, indepartati folia, ungeti coastele cu sosul preparat. Coaceti coasta inca 15-20 de minute la foc iute (200 grade) si ungeti-o cu sos din 5 in 5 minute. Eu am servit-o cu orez si salata. Pofta buna!

joi, 4 iulie 2013

Prajitura cu visine


250 gr unt
340 gr faina (2 pahare de 250 ml)
125 gr zahar (1/2 pahar de 250 ml)
1 ou
1 lingurita praf copt
1 lingura smantana
700 gr visine
Curatati visinile de samburi si lasati-le la scurs intr-o sita. Puneti intr-un bol faina, zaharul, praful de copt, untul taiat cubulete, oul si smantana. Amestecati totul. Transefrati aluatul pe masa si framantati-l repede. Inveliti o treime din aluat in folie si puneti-l in congelator. Ungeti o tava cu unt si presarati cu faina. Intindeti restul de aluat si transferati-l cu sucitorul in tava. Puneti visinile pe aluat. Scoateti aluatul intarit de la congelator si razuiti-l peste visine. Introduceti prajitura in cuptorul preincalzit si coaceti cca 45 de minute la 180 de grade (foc mediu). Pofta buna!

miercuri, 3 iulie 2013

Focaccia cu rozmarin si usturoi


1 kg faina
625 ml apa
3 pliculete de 7 gr drojdie uscata 
2 linguri zahar
2 lingurite sare de mare
1/4 lingurita piper
1 si 1/2  lingurita rozmarin uscat (sau 3-4 crengute proaspete)
1 capatina usturoi
Puneti faina intr-un castron mai marisor, faceti o adancitura in mijloc si turnati in ea 1/2 din apa, drojdia, zaharul si sarea. Amestecati maiaua cu furcuilita pana se leaga ca  o smantana groasa (cca 2 minute).
 Adaugati restul de faina si apa. Amestecati bine. Transferati coca pe blatul mesei presarat cu faina si framantati 5-7 minute.
Aluatul va fi un pic lipicios dar nu va speriati. Este gata atunci cand aluatul ce ramane pe maini se lipeste de coca ramas pe masa si va puteti curata cat de cat mainile. Daca este nevoie mai adaugati putina faina. Aluatul adunati-l intr-o bila, puneti-l intr-un vas presarat cu faina si lasati la crescut 1 ora sub un prosop la loc caldut (trebuie cel putin sa se dubleze in volum).

Aluatul crescut loviti-l de cate ori cu pumnul, transferati-l din nou pe masa si framantati-l inca 5-7 minute adaugand treptat 4 linguri de ulei de masline. Ungeti o tava cu ulei de masline, presarati faina, intindeti aluatul cu grosimea de cca.1 cm si transferati-l pe tava. Spargeti capatina de usturoi, puneti  cateii de ustiroi cu coaja cu tot, rozmarinul, un praf de sare si piper intr-un bol si amestecati bine. Presarati usturoiul si rozmarinul astfel condimentati pe toate suprafata aluatului. Framantati usor aluatul cu degetele impangand cateii de usturoi si rozmarinul in coca.
Turnati 2 linguri de ulei peste aluat si puneti-l la crescut inca 1 ora. Aluatul crescut mai faramanati-l usor cu degetele ca sa aplatizati putin aluatul (sa fie de cca 1,5 cm grosime), presarati putina sare si piper proaspat macinat deasupra.
Coaceti in cuptorul preincalzit cca.30-35 de minute la 220 de grade. Daca focaccia tinde sa se arda reduceti focul. Cu 10 minute inainte sa fie gata eu am presarat putin cascaval, dar este optional. Pofta buna!

marți, 2 iulie 2013

Prajitura cu caise


250 gr. unt (sau margarina)
340 gr.faina (2 pahare de 250 ml)
150 gr.zahar (1 pahar de 250 ml)
1 lingurita praf copt
1 lingura smantana (optional)
1/2 kg caise
Topiti untul (margarina) si lasati-l la racit. Separati albusurile de galbenusuri. Bateti albusurile impreuna cu zaharul pana obtineti o spuma tare. Adaugati galbenusurile si amestecati bine totul. Adaugati faina impreuna cu praful de copt, lingura de smantana si untul racit. Amestecati totul bine. Turnati aluatul intr-o tava rotunda unsa cu unt si tapetata cu faina. Taiati caisele feliute si puneti-le dasupra aluatului. Introduceti in cuptorul preincalzit si coaceti cca.45 de minute la 180 grade (foc mediu). Este fina, dulce cu nuante acrisoare de caise. Pofta buna!

luni, 1 iulie 2013

Ciuperci cu branza si mamaliga la cuptor

500 gr mamaliga gata facuta
500 gr ciuperci
1 ceapa mica
2 linguri cu varf unt
2 catei de usturoi
500 gr spanac congelat  sau proaspat oparit
300 gr cas putin sarat
Daca v-a ramas mamaliga de la masa de aseara (mie imi iese intotdeauna mai mult decat trebuie) e tocmai buna pentru acest fel de mancare. Daca nu, aveti nevoie de mamaliga gata facuta racita (vezi reteta pe blog).
Taiati ceapa cubulete si caliti-o in unt pana se inmoaie. Adaugati ciupercile taiate feliute si mai sotati pana sunt gata si ciupecile (cca. 10 minute). Casul dati-l pe rozatoare mare. Intr-o tava unsa  cu unt asezati mamaliga taiata felii de cca 0.7 cm. Asezati peste mamaliga ciupercile, spanacul bine scurs si branza rasa. Sarati si piperati  putin intre straturi. Peste branza mai puneti un strat de felii de mamaliga. Presarati peste ultimul strat de mamaliga unt aromat cu usturoi. Pentru unt aromat, luati o lingura cu varf de unt si frecati-l bine cu 2 catei mari de usturoi zdrobiti. Dati la cuptor 15-20 de minute pana amamliga incepe sa se rumeneasca. Pofta buna!

Ketchup de casa

Copilul meu este, ca toti copii in ziua de astazi, inebunit dupa ketchup. Il vrea pe pizza, pe cartofi prajiti si pe prajituri, daca se poate. Asa ca, am cautat sa creez o reteta care sa fie pe gustul lui, dar sa fie si sanatoasa.  Deci, aveti nevoie de
0,5 ml rosii pasate
1 lingurita oregano uscat
1/2 lingurita cimbru uscat
1/2 lingurita busuioc uscat
2 catei de usturoi zdrobiti
1/4 lingurita sare
1/8 lingurita piper
1/2 lingurita zahar

Turnati rosiile pasate intr-o oala mica, adaugati toate ingredientele si lasati sa fiarba cca.10 minute amestecand din cand in cand. Gustati si mai potriviti de sare si zahar dupa gust. Pofta buna!