marți, 9 iulie 2013

Bagheta frantuzeasca


3 1/2 - 4 pahare faina (de 250 ml)
2 plicuri x 7 gr drojdie uscata (sau 50 gr drojdie proaspata)
2 linguri zahar
2 lingurite sare
375 ml apa calda (1 ceasca si 1/2)
ulei pentru uns bolul
malai pentru tava
8 cuburi gheata
Amestecati faina si sarea intr-un bol mare. Drojdia, daca este proaspata, frecati-o cu o lingura de zahar,   daca este uscata, doar amestecati-o cu zaharul . Adaugati 1/2 ceasca apa (125 ml) si lasati vreo 3-4 minute sa se activeze. Turnati drojdia   in faina si amestecati adaugand treptat si 1 ceasca de apa. Cand aluatul incepe sa se desprinda de pe maini si de pe bol, transferati-l pe masa presarata cu faina si framantati 10 minute. 

Daca aluatul tot se lipeste de maini mai adaugati cate un pic de faina (eu nu am avut nevoie). Adunati aluatul intr-o bila, ungeti un vas mare cu ulei, puneti in el aluatul, acoperiti vasul cu un prosop.
Lasati aluatul la dospit, intr-un loc cald, 30 de minute. Trebuie sa creasca in dimensiune cel putin de doua ori.
Aluatul crescut loviti-l de cateva ori cu pumnul ca sa se aseze. Mai framanatati-l de cateva ori si impartiti-l in doua bucati egale.
Din fiecare bucata intindeti cu sucitorul cate o foaie dreptunghiulara cu grosimea de cca. 0,5 cm.
Aduceti foaia dintr-o parte din alta catre mijloc (ca un plic), apasati cu degetele ca sa sigilati imbinarea, si procedati asa inca do data.





 In timp ce pliati foaia intindeti-o pe lungime. Rotunjiti putin batonul de aluat pe care l-ati obinut. Trebuie sa fie de cca.35 cm lungime si 5 cm latime. Acum bucata de aluat incepe sa arate a bagheta. Presarati pe o tava malai sau faina si puneti amandoua baghete pe tava cu imbinarea in jos. Cu un cutit ascutit faceti 4-5 taieturi cu o adancime de cca 1 cm pe fiecare bagheta.
 Lasati la dospit inca 25 de minute. Incingeti cuptorul la 230 grade. In josul cuptorului (sub tava in care veti pune baghetele la copt) puneti o alta tava si  lasati-o sa se incalzeasca odata cu cuptorul. Cand ati pus tava cu baghetele la cuptor, aruncati gheata pe tava de jos si inchideti repede cuptorul ca tot aburul care se formeaza sa ramana in cuptor. Atentie, sa nu atingeti geamul de la cuptor cu gheata ca se poate sparge (mai bine puneti un prosop pe el cand aruncati gheata). Asa bagheta va creste frumos si va avea o crusta crocanta. Lasati la copt cca 25 de minute, daca tinde sa se arda, reduceti focul dupa primele 15 minute. Succes!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu