1 kg faina
625 ml apa
3 pliculete de 7 gr drojdie uscata
2 linguri zahar
2 lingurite sare de mare
1/4 lingurita piper
1 si 1/2 lingurita rozmarin uscat (sau 3-4 crengute proaspete)
1 capatina usturoi
Puneti faina intr-un castron mai marisor, faceti o adancitura in mijloc si turnati in ea 1/2 din apa, drojdia, zaharul si sarea. Amestecati maiaua cu furcuilita pana se leaga ca o smantana groasa (cca 2 minute).
Adaugati restul de faina si apa. Amestecati bine. Transferati coca pe blatul mesei presarat cu faina si framantati 5-7 minute.
Aluatul va fi un pic lipicios dar nu va speriati. Este gata atunci cand aluatul ce ramane pe maini se lipeste de coca ramas pe masa si va puteti curata cat de cat mainile. Daca este nevoie mai adaugati putina faina. Aluatul adunati-l intr-o bila, puneti-l intr-un vas presarat cu faina si lasati la crescut 1 ora sub un prosop la loc caldut (trebuie cel putin sa se dubleze in volum).
Aluatul crescut loviti-l de cate ori cu pumnul, transferati-l din nou pe masa si framantati-l inca 5-7 minute adaugand treptat 4 linguri de ulei de masline. Ungeti o tava cu ulei de masline, presarati faina, intindeti aluatul cu grosimea de cca.1 cm si transferati-l pe tava. Spargeti capatina de usturoi, puneti cateii de ustiroi cu coaja cu tot, rozmarinul, un praf de sare si piper intr-un bol si amestecati bine. Presarati usturoiul si rozmarinul astfel condimentati pe toate suprafata aluatului. Framantati usor aluatul cu degetele impangand cateii de usturoi si rozmarinul in coca.
Turnati 2 linguri de ulei peste aluat si puneti-l la crescut inca 1 ora. Aluatul crescut mai faramanati-l usor cu degetele ca sa aplatizati putin aluatul (sa fie de cca 1,5 cm grosime), presarati putina sare si piper proaspat macinat deasupra.
Coaceti in cuptorul preincalzit cca.30-35 de minute la 220 de grade. Daca focaccia tinde sa se arda reduceti focul. Cu 10 minute inainte sa fie gata eu am presarat putin cascaval, dar este optional. Pofta buna!
Adaugati restul de faina si apa. Amestecati bine. Transferati coca pe blatul mesei presarat cu faina si framantati 5-7 minute.
Aluatul va fi un pic lipicios dar nu va speriati. Este gata atunci cand aluatul ce ramane pe maini se lipeste de coca ramas pe masa si va puteti curata cat de cat mainile. Daca este nevoie mai adaugati putina faina. Aluatul adunati-l intr-o bila, puneti-l intr-un vas presarat cu faina si lasati la crescut 1 ora sub un prosop la loc caldut (trebuie cel putin sa se dubleze in volum).
Aluatul crescut loviti-l de cate ori cu pumnul, transferati-l din nou pe masa si framantati-l inca 5-7 minute adaugand treptat 4 linguri de ulei de masline. Ungeti o tava cu ulei de masline, presarati faina, intindeti aluatul cu grosimea de cca.1 cm si transferati-l pe tava. Spargeti capatina de usturoi, puneti cateii de ustiroi cu coaja cu tot, rozmarinul, un praf de sare si piper intr-un bol si amestecati bine. Presarati usturoiul si rozmarinul astfel condimentati pe toate suprafata aluatului. Framantati usor aluatul cu degetele impangand cateii de usturoi si rozmarinul in coca.
Turnati 2 linguri de ulei peste aluat si puneti-l la crescut inca 1 ora. Aluatul crescut mai faramanati-l usor cu degetele ca sa aplatizati putin aluatul (sa fie de cca 1,5 cm grosime), presarati putina sare si piper proaspat macinat deasupra.
Coaceti in cuptorul preincalzit cca.30-35 de minute la 220 de grade. Daca focaccia tinde sa se arda reduceti focul. Cu 10 minute inainte sa fie gata eu am presarat putin cascaval, dar este optional. Pofta buna!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu