luni, 6 mai 2013

Pasca traditionala moldoveneasca


1 kg faina (6-6,5 pahare de 250 ml)
375 ml lapte
50 gr drojdie
10 galbenusuri
3 albusuri
220 gr zahar (1 pahar de 250 ml)
100 gr stafide
25 ml cognac
coaja rasa de la o lamiae
1 lingura cardamom
200 gr unt
1/2 lingurita sare
vanilie
Toate ingredientele trebuie sa fie la temperature camerei!
Pasul 1.Pregatiti maiaua: in 125 ml lapte clocotit turnati jumatate de pahar de faina (cca.130 gr) si cu lingura de lemn amestecati viguros pana obtineti un aluat elastic. In 125 ml de lapte cald inmuiati drojdia, adaugati inca 1/2 pahar de lapte si lasati intr-un loc cald 10-15 minute, dupa care amestecati cu maiaua. Acoperiti cu un prosop si puneti-o in loc cald 1 ora.
Pasul 2.Frecati galbenusurile, zaharul si sarea pana se albesc. In aluatul crescut adaugati jumatate din galbenusuri, 1,5 pahare faina si framanatati bine. Acoperiti cu prosopul si lasati sa creasca inca 1 ora.
Pasul 3. Acum, adaugati in aluat restul de galbenusuri , inca 3,5 pahare faina si framantati pana nu se mai lipeste de maini. In aluatul astfel pregatiti adaugati putin unt topit, framantati pana se incorporeaza si treptat in 5-6 prize incorporati tot untul topit (cald nu fierbinte). Acum este momentul sa adaugati cognacul, cardamomul si vanilia. Framantati pana se incorporeaza si lasati sa creasca inca cca.40 de minute.
Pasul 4. Framantati foarte putin aluatul, adaugati aproape toate stafidele si coaja rasa de lamaie, framantati pana se incorporeaza si lasati sa mai creasca 40 de minute.
Pasul 5.Ei, acum aluatul nostru este gata. Imparti-ti aluatul in 2-3 parti  si coaceti in forme tapetate cu hartie de copt si unse generos cu unt. Formele trebuie sa fie inalte, iar aluatul sa ocupe jumatate de forma ca aluatul sa poata creste. Presarati restul de stafide peste pasca si lasati sa creasca pana ajunge la 2/3 ale formei. Coaceti la foc mediu 45-50 minute in functie de marimea formelor. Eu am folosit 3 olite emailate de 1.5 si 2  litri pe care le am prin casa.
Pasul 6.Intre timp bateti albusurile cu 1 lingura de zahar. Cand pasca e gata, scoateti-o din forme, presarati zahar pudra si ungeti-o cu albusurile batute. Cand albusurile s-au uscat , acoperiti cu prosoape sau fata de masa. Pasca astfel pregatita nu se ususca timp de  saptamana. Pofta buna!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu