sâmbătă, 25 mai 2013

Placinta cu sardine

2 foi foietaj (din comert)
4 conserve sardine in ulei
1 ceapa mare
sare
piper
Sardinele puneti-le intr-o strecuratoare ca sa se scurga de ulei. Ceapa taiati-o rondele. Intindeti prima foaie, infasurati-o pe sucitor si puneti-o pe o tava. Intindeti sardinele pe prima foaie. Sarati si piperati. Presarati rondelele de ceapa. Acoperiti cu a doua foaie si sigilati bine marginile. Pueti taia o fasie de aluat si face ornamente ca sa fie aratoasa. Ungeti placinta cu ou batut si dati-o la cuptor 25-30 de minute la foc mediu spre mic. Usor si foarte gustos. Pofta buna!

vineri, 24 mai 2013

Tort dulce acrisor cu cirese sau visine

pentru blat:
1 kg cirese sau visine curatate de samburi
1 pahar faina
1 pahar zahar
1 plic zahar vanilat
6 oua
300 ml sirop de visine (sau simplu din zahar si apa)
pentru crema
0,5 kg smantana
3/4 pahar zahar
1 plic zahar vanilat
(paharul folosit este de 250 ml)
Separati albusurile de galbenusuri. Agaugati la galbenusuri 2/3 din zahar si zaharul vanilat si bateti-le cu mixerul pana se albesc. Albusurile bateti-le separat pana obtineti o spuma ferma, adaugati restul de zahar si mai bateti cateva minute. De acum folositi o paleta sau lingura si amestecati usor de jos in sus. Adaugati 1/3 de albusuri la galbenusuri si amestecati. Acum, adaugati si incorporati faina si ,in ultimul rand , restul de albus. Turnati compozitia intr-o tava cu borduri inalte, tapetata cu hartie de copt si unsa cu ulei. Coaceti la foc mic 30 de min. Verificati cu o scobitoare daca este gata. Nu deschideti cuptorul in primele 15 minute.
Pentru crema, mixati smantana cu zaharul si zaharul vanilat pana se topeste tot zaharul si puneti-o la rece.
Blatul racit taiati-l in 2 bucati asa incat sa aveti 2 blaturi egale ca domensiune (eu am folosit tava dreptunghiulara asa ca l-am taiat pe latime) si crestati-le pe amandoua pe deasupra. Turnati peste blat siropul cate putin pana este absorbit tot. Puneti primul blat pe un platou si turnati jumatate din crema de smantana. Smantana va curge , asa ca luati cu lingura crema si puneti-o din nou pe blat. Acum, aranjati pe blat jumatate din fructe. Acoperiti cu celalalt blat. Turnati restul de crema (procedati cu crema la fel ca inainte)  si acoperiti cu fructele ramase, pastrand o mana de boabe pentru ornare.  Ornati cu fructele ramase si puneti la frigider min. 1 ora. Sigur o sa va placa. Pofta buna!

Salata verde cu ton

1 salata
3 rosii
2 castraveti
2 cutii ton in ulei
4 felii paine
1 ceapa
1 lamaie
sare
piper
Pregatiti crutoanele. Feliile de paine taiati-le cubulete, puneti-le pe o tava si coaceti-le in cuptor la foc iute 8-10 minute pana se rumenesc. Daca nu aveti timp puteti sa prajiti painea in prajitor si sa o taiati cubulete. Salata o taiati fasii sau o rupeti. Castravetii si rosiile taiati-le felii sau cubulete, ceapa taiati-o pestisori sau rondele. Puneti toate legumele intr-un bol, adaugati tonul cu ulei cu tot. Turnati sucul de la o lamaie, sarati si piperati. Amestecati usor (eu folosesc mainile). Daca considerati ca e nevoie, puteti sa mai adaugati niste ulei de masline. La sfarsit adaugati crutoanele si mai amestecati, usor, o data ca sa distribuiti crutoanele prin salata. Usor, gustos si sanatos. Pofta buna!

miercuri, 22 mai 2013

Salata calda cu legume coapte

1 vanata mare
1 dovlecel mare
8 rosii cherry
1 salata mica
1 legatura de ceapa verde (sau o ceapa noua)
4 felii paine sau 1/2 lipie
50 gr telemea vaci, oi sau banza capra
3 linguri ulei masline
pentru dressing:
3 linguri otet balsamic sau din vin
2 linguri ulei masline
1 lingurita menta uscata
1 ardei iute
sare
Taiati vinata si dovlecelul cubulete de cca 1x1 cm, stropiti cu ulei de masline, puneti-le intr-o tava. Rosiile taiati-le in doua, asezati-le pe o bucata de folie de aluminiu, stropiti-le cu putin ulei de masline si ridicati marginile foliei ca sa formati un cosulet (asa nu se pierde toata zeama buna de la rosii). Faceti loc intre vinete si dovlecei  si asezati cosuletul cu rosii in mijlocul lor. Coaceti-le la cuptor cca.25 de minute pana se rumenesc.
Taia painea sau lipia cubulete, asezati-le intr-o alta tava si dati-le si pe acestea la cuptor cca 10 minute pana se rumenesc.
Pentru dressing, curatati ardeiul iute de seminte, taiati-l marunt si amestecati-l intr-un bol cu restul ingredientelor.
Vinetele, dovleceii si rosiile coapte (cu tot cu zeama lasata) puneti-le intr-un bol mare si turnati peste ele o treime din dressing. Lasati sa se raceasca  putin, adaugati salata rupta in bucati, partea alba de la ceapa taiata rondele, cubuletele de paine crocanta, branza taiata bucati mici, turnati restul de dressing si amestecati de cateva ori. Serviti cat e calda, dar sa stiti ca e foarte buna si rece. Pofta buna!

Ciuperci umplute

10 ciuperci mari
1 ceapa
2 catei usturoi
2 linguri pesmet
250 gr cascaval
50 gr unt
sare
piper
Spalati ciupercile si indepartati piciorusele cu atentie, ca sa nu stricati caciuliile. Curatati putin marginile caciuliilor ca sa faceti loc umpluturii. Piciorusele taiati-le foarte marunt, la fel ceapa si usturoiul. Intr-o tigaie topiti 1 lingura de  unt, a daugati un storp de ulei si puneti ceapa la calit vreo 3 minute, adaugati usturoiul si mai caliti 3 minute. Acum, adaugati coditele de ciuperci si prajiti-le la foc mai iute cca.5-7 minute. In compozitia obtinuta, racita, adaugati 1 lingura de pesmet si 150 gr cascaval ras pe razatoarea marunta. Sarati si piperati. Daca umplutura nu vi se pare destul de legata mai adaugati putin pesmet. Puneti in fiecare caciulie o bucatica mica de unt si umpleti-le cu umplutura. Presarati cascaval si pesmet deasupra. Dati-le la cuptor la foc mediu cca.25 de minute. Pofta buna!
 

luni, 20 mai 2013

Salata cu pui, avocado si tarhon

150 gr friptura pui (la cuptor sau la gratar)
150 gr mazare proaspata sau congelata
1 avocado
1 salata verde mijlocie
4 cepe verzi
2 linguri ulei masline
2 lingurite tarhon proaspat sau uscat
2 linguri otet din vin
2 lingurite mustar dulce
1/2 lamiae
sare
Friptura de pui o rupeti fasii. Daca mazarea este proaspata, o curatati , spalati, opariti cu apa clocotita 30 de secunde, o strecurati si o treceti printr-un jet de apa rece. Daca este congelata,  trebuie pusa intr-un bol cu apa la decongelat. Avocado il curatati si taiati cubulete. Salata verde o spalati si o taiati fasii de 3-4 cm. Cepele verzi le feliati subtire.  Intr-un bol mare puneti puiul, mazarea, avocado, salata si ceapa.
Pentru dressing amestecati bine uleiul, tarhonul, otetul, mustarul si sucul de lamaie si sarea. Turnati peste salata si amestecati usor. Pofta buna!


sâmbătă, 18 mai 2013

Chiftele cu mozzarella la cuptor

500 gr carne vita
250 gr mozzarella
2 cepe
2 cutii (de 450 gr) rosii pasate sau cubulete
4 catei de usturoi
1 legatura patrunjel
1 lingurita oregano
1/4 lingurita rozmaron
1/2 lingurita busuioc
Carnea de vita se toaca impreuna cu o ceapa. 2 catei de usturoi se piseaza bine. Frunzele de patrunjel se taie marunt. Amestecati bine carnea tocata, usturoiul pisat, patrunjelul, un praf de sare si piper. Intr-o tigaie puneti la prajit ceapa ramasa taiata foarte marunt si 2 catei de usturoi zdrobiti. Adaugati rosiile, oregano, busuiocul, roazmarinul si lasati sa fiarba incet vreo 4-5 minute. Formati chiftelele si  aranjati-le intr-o tava stropita cu putin ulei de masline. Turnati sosul de rosii peste chiftele si introduceti tava in cuptorul preincalzit. Lasati la cuptor  la foc mediu (fara sa acoperiti) 30 de minute. Dupa acest timp, adaugati mozzarella rupta in bucati si mai lasati la cuptor 15 minute.  Este absolut delicios. Pofta buna!

joi, 16 mai 2013

Cus-cus cu fasii de pui si mazare

250 gr cus-cus
150 gr piept sau pulpa pui de la friptura de aseara
150 gr mazare verde congelata
100 gr kaizer slab sau bacon
30 ml ulei masline
1/2 lingurita oregano
sare
piper
Mazarea se pune la decongelat in apa rece, iar puiul se rupe fasii. Intr-un ceaun turnati uleiul de masline si puneti la prajit cus-cus-ul pana devine auriu. Adaugati oregano, sare, piper, turnati 750 ml de apa si lasati la fiert la foc mic, cu capac, 10 minute (sau conform instructiunilor de pe ambalaj). Intr-o tigaie mare turnati o lingura de ulei de masline si puneti kaizerul taiat bucatele mici la prajit. Cand kaizer-ul s-a prajit, adaugati pipetul de pui, il mai prajiti si pe acesta putin, iar apoi adugati mazarea. Turnati 1/2 ceasca apa si lasati sa se inabuseasca. Cand cus-cus-ul este gata, puneti-l in tigaie peste kaizer, mazare si pui. Amestecati, gustati si daca este nevoie mai condimentati. Acoperiti cu capac si lasati la foc mic cca.5 minute. Opriti focul. Serviti dupa 10 minute. Pofta buna!

Prajitura cu mere si nuci

Pentru aluat:
320 gr faina (2 pahare de 250 ml)
100 gr zahar pudra (1/2 pahar de 250 ml)
2 pliculete zahar vanilat
100 gr unt sau margarina
30 gr untura
2 galbenusuri
2 linguri smantana
1/2 lingurita bicarbonat
Pentru umplutura:
700 gr mere
110 gr zahar (1/2 pahar de 250 ml)
100 gr nuci macinate
1 lingurita scortisoara
In faina, amestecata cu zahar pudra, zahar vanilat si bicarbonat se pune untul foarte rece taiat cubulete. Untul se zdrobeste cu telul si se amesteca cu faina pana compozitia are consistena unui pesmet grosier. Se adauga untura moale, galbenusurile, smantana si se framanta doar cat sa se omogenizeze toata compozitia. Aluatul se aduna intr-o bila si se pune la frigider 30 de minute.
Aluatul rece il impartim in 2 bucati. Una de 3/4 din aluat si una de 1/4. Bucata mare de aluat o intindem pe masa presarata cu faina intr-o foaie de cca 0,5-0,7 mm grosime, iar ca dimensiune cu 2 cm mai mare decat forma in care vom coace prajitura.. Rulam aluatul pe sucitor si il transferam pe tava tapetata cu hartie de copt. Pe foaia de aluat aranjata bine in tava punem pe rand  nuca macinata, merele curatate si taiate feliute subtiri, presaram scortisoara si zahar. Daca bordurile sunt mai inalte decat umplutura trageti-le peste ea. Din bucata de aluat ramasa intindem o foaie subtire , o taiem fasii cu o latime de 1 cm si punem peste prajutira cu mere in forma de grilaj. Daca va mai ramane aluat pueti sa faceti si cateva ornamente. Ungeti aluatul cu ou batut si coaceti in cuptor preincalzit la foc mediu cca.30 de minute.
 

marți, 14 mai 2013

Pui marinat fript la rotisor

1 lamaie mare
5 catei mari de usturoi
3 linguri ulei de masline
1 lingurita cimbru
1/2 lingurita rozmarin macinat
1/2 lingurita sare
1/2 lingurita piper
Intr-un bol amestecati uleiul, zeama de lamaie, sarea, piperul, cimbrul, rozmarinul si usturoiul pisat. Cu aceasta marinata frecati bine puiul atat pe interior cat si pe exterior. Turnati o parte din marinata in burta puiului. Puneti puiul cu pieptul  pe marinata, acoperiti cu o folie si lasati la frigider min. 3 ore. Puteti sa-l pregatiti cu o zi inainte. Frigeti-l  la rotisor 1-1,5 ore in functie de marimea puiului. Este delicious.  Pofta buna!

Taitei de casa

1 ou
3 linguri cu varf de faina
1/2 gaoace de ou de apa
Intr-un bol puneti faina. Faceti un loc in mijloc si turnati apa si oul amestecat cu furculita. Framantati cu mana pana se oncorporeaza oul si apa si obtineti un aluat ferm. Adunati aulatul intr-o bila lasati sa se odihneasca 10 minute.
 Luati bila de aluati, framanati-o putin pe masa presarata generos cu faina si intindeti cu sucitorul o faie cu grosimea de 1-2 mm.
Dupa ce ati intins bine foaia de aluat, presarati-o cu faina si pliati-o ca in imaginea de mai jos.

Taiati fasiute foarte subtiri cand pe o parte, cand pe cealalta a foii de aluat pliate.
 Se pot folosi proaspeti sau  puteti sa faceti cantitatea dubla sau tripla, sa-i intindeti pe cateva  tavi, intr-un sungur strat, si sa le lasati la uscat vreo 2 zile. Pastrati taitetii intr-o punga de hartie. Sunt bune si 3 luni.La mine nu apuca sa stea atat. Spor la gatit!

Ciorba de ciuperci

1 kg ciuperci
2 linguri ciuperci uscate (le gasiti in orice supermarket)
1 morcov
1 radacina patrunjel
1 telina mica
2 rosii
1 ceapa
2 linguri ulei
300 ml bors de casa
100 gr taitei de casa (gasiti reteta pe blog la sectiunea garnituri)
1 legatura patrunjel
sare
piper
Legumele se curata , se spala si se taie cubulete. Intr-o oala turnati uleiul si puneti ceapa la calit. Cand ceapa s-a muiat adaugati ciupercile taiate cuburi sau feliute. Sotati 5-7 minute pana ciupercile lasa apa. Adaugati morcovul, patrunjelul si telina. Sotati 5 minute. Turnati 1 ceasca apa fiarta si lasati sa se inabuse inca 5 minute. Acum, presarati ciupercile uscate macinate si inca o ceasca de apa. Mai sotati 5 minute. Adaugati si rosiile. Turnati in oala 4 litri de apa fierbinte, lasati sa dea in clocot si reduceti focul. Fierbeti la foc mic cca.20 minute. Intre timp, puneti la fiert o oala mica cu apa, cand clocoteste, puneti taitetii si lasati-i la fiert 2-3 minute (daca folositi taitei din comert lasati-i la fiert conform instructiunilor de pe ambalaj si punetii in ciorba cu cateva minute inainte sa fie gata). Strecurati taitetii si adaugatii in oala cu ciorba. Lasati sa fiarba inca 5-7 minute. Adaugati borsul, sarea, piperul, patrunjelul taiat marunt  si mai mai lasati sa fiarba 10 minute. Intre timp, gustati si mai portiviti de sare si acreala. Este usoara si foarte gustoasa. Pofta buna!

Desert cu mascarpone si cirese

500 gr mascarpone
500 ml smantana grasa
5 linguri zahar
4 pliculete zahar vanilat sau esenta de vanilie
(eu am folosit 2 pliculete de zahar vanilat bourbon de la dr.Oetker)
3 plicuri gelatina
150 ml lapte
0,5 kg cirese
300 ml sirop de visine
20 piscoturi
Smantana puneti-o inr-un tifon sau intr-o strecuratoare cu ochiuri foarte dese la scurs vreo 20 de minute. Intre timp, scoateti samburii din cirese. Intr-un bol puneti branza mascarpone si mixati-o cu zaharul si zaharul vanilat, adaugati smantana si mai mixati pana se topeste zaharul. Daca vi se pare ca nu e suficient de dulce, mai puneti putin zahar. Gelatina dizolvati-o in 100 ml  apa rece si lasati-o sa se umfle vreo 7-10 minute. Turnati peste gelatina laptele  fierbinte si amestecati pana se dizolva toata gelatina. Turnati gelatina peste crema si mixati bine.
O tava dreptunghiulara cu borduri inalte  (eu am folosit un recipient de plastic) udati-o cu apa si tapetati-o cu 2 bucati de hartie de copt, una pe latime si una pe lungime, lasand marginile mai lungi ca sa puteti acoperi desertul. Turnati o treime de crema in tava. Piscoturile muiati-le rapid in siropul de visine indoit cu putina apa si puneti-le intr-un strat peste crema. Presarati cirese. Turnati inca o treime de crema, inca un rand de piscoturi si cirese. Turnati restul de crema. Acoperiti cu marginile hartiei de copt ramasa in afara tavii si puneti la frigider vreo 2 ore sau pana se intareste bine. E dulce, acrisoara si racoroasa. Pofta buna!

vineri, 10 mai 2013

Peste cu ciuperci si cartofi la cuptor

4-5 fileuri de peste
8 cartofi mijlocii
0,5 kg ciuperci
2 cepe mijlocii
2 linguri unt
2 linguri ulei
1/2 lingurita ghimbir ras (se poate si fara)
4-5 catei usturoi
300 ml smantana
2 lingurite mustar dulce
sare
piper
Cartofii se spala si se pun la fiert in coaja. 100 ml smantana, 2 lingurite de mustar, cateii de usturoi pisati, gimbirul ras, sarea si piperul se amesteca bine. Cu aceasta marinata se unge pestele si se pune la frigider pana sunt gata restul ingredientelor. Ceapa se taie cubulete si se caleste intr-o lingura de unt si una de ulei. Cand ceapa devine transparenta, se adauga ciupercile taiate felii mai grosute de cca.5 mm si se soteaza  cu ceapa pana dispare tot lichidul.
Pentru sos, intr-o tigaie se topeste 1 lingura de unt, se adauda 2 linguri de faina si se amesteca cu telul pana se omogenizeaza, se adauga cate putin 200 ml smantana diluate cu 1 pahar apa amestecand continuu. Se sareaza  si se pipereaza.
Cartofii fierti si raciti, se curata si se taie rondele de cca 0,5-1 cm. Intr-o tava se toarna o lingura de ulei si se  pune intr-un  strat jumatate din cantitatea de cartofi, se sareaza usor si se pipereaza. Peste cartofi se pune jumatate din sosul alb, deasupra pestele cu marinata cu tot, peste peste se pun  ciupercile si iar cartofii. Peste ultimul strat de cartofi se toarna  restul de sos. Se rade un strat generos de cascaval, se acopera cu folie de aluminiu si se introduce in cuptorul preincalzit. Se coace la foc mediu 30 de minute, dupa care se scoate folia si se mai coace 15 minute.
Este delicos. Pofta buna!

Chiftele de peste cu icre de crap

0.5 kg file peste
200 gr icre crap 
4 felii paine muiate in lapte
2 oua
1/2 legatura patrunjel
4-5 fire cozi ceapa verde
sare
piper
Fileurile de peste si painea se dau prin masina de tocat, se amesteca cu ouale, icrele, se  sareaza si se pipereaza dupa gust. Cu o lingura de lemn se bate bine amestecul ca sa devina mai pufos. Compozitia aceasta are o consistenta mai moale decat compozitia pentru chifetelele de carne. Se adauga patrunjelul si ceapa verde tocate marunt si se mai amesteca odata. Se formeaza chiftelute cu mana umezita cu apa si se  prajesc  in baie de ulei incins. Chiftelele prajite se scot pe un prosop de hartie ca sa se scurga de grasime. Pofta buna!

Clatite altfel

1 pahar chefir sau sana (pahar de 250 ml )
1/4 pahar apa clocotita
1 ou
1 pahar faina
3 linguri zahar
1 pliculet zahar vanilat
1/2 lingurita sare
1/2 lingurita bicarbonat
ulei
unt
Intr-un bol mai mare turnati chefirul sau sana si apa. Amestecati. Adaugati oul, sarea, zaharul, zaharul vanilat si bateti bine cu telul pana face spuma deasupra. Adaugati si incoporati faina in 3-4 prize ca sa nu faca cocoloase. Cand compozitia nu mai are deloc cocoloase, adaugati bicarbonatul in ploaie si amestecati. Acest aluat are consistenta mai groasa ca cel de clatite. Incingeti tigaia cu o lingura de ulei  si turnati cate un polonic de aluat. Acesta se va intinde intr-o clatita de cca.10-12 cm cu o grosime de cca.5 mm. Cand clatita s-au rumenit bine pe o parte, intoarceti-o cu o paleta mai lata  pe partea cealalta. Acum,  scoateti-o pe un prosop de hartie, iar dupa 1-2 minute puneti-o pe un platou si ungeti-o cu putin unt. Procedati asa cu toate clatitele. Serviti-le cu gem sau sos de smantana (iaurt)  dulce. Sunt bune si dimineata incalzite putin la microunde. Copilul meu adora sa le manance la micul dejun. Pofta buna!

joi, 9 mai 2013

Sos tzatziki

2 linguri ulei masline
2 catei  de usturoi
1 lingura otet din vin
200 ml iaurt
100 ml smantana
2-3 castraveti mari
1/2 legatura de patrunjel
sare
Castravetii se spala, se curata de coaja si de seminte si se taie cubulete mici (50x50mm). Intr-un bol amestecati uleiul de masline, usturoiul pisat, otetul, sarea dupa gust si turnati acest amestec peste castraveti. Intr-un alt bol amestecati bine iaurtul, smantana, mararul tocat marunt si adaugati si pe acestea peste castraveti. Amestecati bine. Pofta buna!

Cartofi la cuptor cu rozmarin si usturoi

4 cartofi mari
1/2 lingurita rozmarin
4 catei usturoi
4 linguri ulei masline
1/2 lingurita sare
piper
Cartofii se curata si se taie in 6 pe lungime. Usturoiul se taie feliute subtiri. Amestecati cartofii cu rozmarinul, sarea, un varf de lingurita de piper, 2 linguri de ulei de masline si feliutile de usturoi. Acoperiti cu o folie si lasati cartofii sa stea la frigider 30 de minute. Intr-o tava mare intindeti folia de aluminiu. Turnati 2 linguri de ulei de masline si puneti cartofii (curatati de feliutile de usturoi) intr-un singur strat. Puneti tava in cuptorul preincalzit si coaceti la foc mediu 30-45 de minute sau pana devin aurii si crocanti pe exterior si gatiti in interior. Serviti cartofii cu branza rasa si un sos tzatziki sau sos maioneza cu ceapa verde (le gasiti aici pe blog).

Orez cu fasii de pui si mazare

1 piept pui
1 ceasca orez (250 ml)
200 gr mazare verde congelata
1 morcov mare
3 linguri unt
2 linguri ulei de masline
3 catei usturoi
sare
piper
Pieptul de pui se taie fasii, morcovul se taie cubulete mici de 50x50mm, mazarea se pune in apa rece la decongelat. Fasiile de piept de pui se pun intr-un vas impreuna cu un varf de lingurita de sare, un varf de lingurita de piper si usturoiul zdrobit. Amestecati bine si lasati sa stea 15-20 de minute. Intr-un tuci puneti 1 lingura de ulei de masline, lasati sa se incinga, adaugati orezul si prajiti-l putin, sarati, turnati 0,5 litri apa fiarta, jumatate de lingurita de sare, puneti capacul si lasati pe foc foarte mic 15-20 de minute. Intr-o tigaie puneti 1 lingura de ulei si 1 lingura unt. Cand s-a topit untul, adaugati morcovul taiat cubulete mici 50x50mm si sotati-l cca.5 minute, adaugati putina apa si mai sotati 5 minute. Adaugati mazarea si mai lasati 5 minute la sotat. Intre timp, cat se face orezul si legumele, intr-o alta tigaie (mare) puneti 1 lingura ulei masline si 2 linguri unt. Cand s-a topit untul, adaugati fasiile de piept de pui si prajiti-le pana devin aurii. Adaugati jumatate de ceasca apa fiarta si mai lasati la inabusit cca 5-7 minute. Acum, ca toate sunt gata, in tigaia cu pui adaugati legumele si orezul fiert. Amestecati. Puneti capacul si opriti focul. Serviti dupa cca.15 minute. Pofta buna!

Sos maioneza cu ceapa verde

2 oua
1 catel usturoi
4-5 cozi ceapa verde
1/2 lamaie
300 ml ulei
sare
piper alb
Se separa albusurile de galbenusuri. Galbenusurile puneti-le intr-un bol, adaugati un varf de lingurita de sare, un varf de lingurita piper, un strop de zeama de lamaie, usturoiul pisat foarte bine  si bateti cu mixerul (intr-o singura directie ca sa nu se taie) adaugand cate un pic de ulei. Eu, de regula, iau o galetusa de plastic (de la smantana), o pozitionez inclinata si torn foarte putin ulei continuu. Cand masa s-a mai inchegat, adaugati o parte din zeama din lamaie si iar ulei. Cand maioneza s-a intarit si a mai crescut in volum, puneti deoparte cateva linguri, ca, in cazul in care vi se taie, sa folositi aceasta masa si sa incorporati in ea cate putin maioneza taiata. Acum, puteti mari cantitatea de ulei pe care o turnati. Si alternati, tot asa, ulei, zeama de lamaie. Daca vreti sa o faceti mai lichida, puteti adauga putina apa mineral sau plata. Gustati. Mai potriviti de sare si zeama de lamaie. Adaugati ceapa verde taiata marunt si amestecati bine cu lingura. Pofta buna!


Sos maioneza de post

4-5 cartofi medii albi
1 radacina telina
200 ml ulei
1 lamaie
1 lingurita mustar dulce
un varf lingurita ghimbir ras
sare
piper alb
Cartofii si telina se spala, se curata si se fierb. Cand sunt bine fierte si racite, se pun intr-un  vas si se mixeaza pana devin ca un piure. Acum, adaugati un praf de sare, un praf de piper si incepeti sa adaugati cate  putin ulei, mixand continuu si alternand cu zeama de lamaie. Dupa ce tot uleiul s-a inglobat, adaugati mustarul, sarea, piperul, restul de zeama de lamaie si, daca doriti, ghimbirul. Pofta buna!

Sos maioneza

3 oua
500 ml ulei
1 lamaie mare
1,5 lingurita mustar dulce
sare
piper alb
Se separa albusurile de galbenusuri. Galbenusurile puneti-le intr-un bol, adaugati un varf de lingurita de sare, un varf de lingurita piper, un strop de zeama de lamaie  si bateti cu mixerul (intr-o singura directie ca sa nu se taie) adaugand cate un pic de ulei. Eu, de regula, iau o galetusa de plastic (de la smantana) o pozitionez inclinata si torn foarte putin ulei continuu. Cand masa s-a mai inchegat, adaugam o parte din zeama din lamaie si iar ulei. Cand maioneza s-a intarit si a mai crescut in volum, puneti deoparte cateva linguri, ca, in cazul in care vi se taie, sa folositi aceasta masa si sa incorporati in ea cate putin maioneza taiata. Acum, puteti mari cantitatea de ulei pe care o turnati. Si alternati, tot asa, ulei, zeama de lamaie.  Daca vreti sa o faceti mai lichida adaugati apa minerala sau plata. Dupa ce a-ti incorporat tot uleiul, adaugati lingurita de mustar. Mixati. Gustati. Mai potriviti de sare si zeama  de lamaie. Pofta buna!

luni, 6 mai 2013

Zama moldoveneasca cu gaina de casa

1 gaina de casa (sau din comert)
1 morcov
1 radacina de patrunjel
1 telina mica
2-3 rosii mijlocii
1 ardei gras
1 legatura patrunjel
1 legatura leustean
200 gr taitei de casa (gasiti reteta pe blog la garnituri)
0,5 litri bors de casa
Gaina se spala, se transeaza si se pune la fiert in 5 litri de apa. Cand a dat in clocot, se spumeaza bine si se lasa la fiert la foc mic (ca sa ramana zeama limpede) timp de 1 ora (daca gaina este de magazin, 40 de minute). Legumele se curata si se taie cubulete. Se adauga in zama si se mai lasa la fiert 20 de minute. Taiteii ii fierbem separat in apa cu sare si ii adaugam si pe acestea  in zama. Saram, piperam, adaugam borsul, leusteanul si patrunjelul taiat marunt. Mai fierbem 10-15 minute, Gustam. Mai potrivim de sare si acreala daca este nevoie. Gata zama! Pofta buna!

Snitele de pui

0.5 kg  piept pui
sare
piper
3 catei usturoi
1 varf lingurita curry (optional)
faina
3 oua
pesmet
5-6 linguri ulei
Se bate carnea. Se pune intr-un vas cu sarea, piperul, usturoiul zdrobit si curry-ul. Se amesteca bine cu condimentele si se lasa la frigider min 1 ora. Snitelele se pot pregati si cu o seara inainte.  Pregatim in trei farfurii faina, oule batute si pesmetul. Carnea inainte de a o trece prin faina o curatam putin de usturoi. Deci, trecem carnea prin faina, ou si pesmet si o prajim in ulei incins. Pofta buna!

Chiftele de pasare

1 kg carne de pasare 
2 oua
1 ceapa mijlocie
1 cartof mare
3 felii paine
5-6 catei usturoi
1 legatura patrunjel
sare
piper
jumate lingurita oregano
un varf de lingurita cimbru
ulei pentru prajit
Carnea, ceapa, cartofii, usturoiul si miezul de paine  muiat in lapte se dau prin masina de tocat. Se adauga oul, patrunjelul tocat marunt, sarea si piperul. Se amesteca toate foarte bine. Se formeaza chiftelele si se prajesc in uleiul incins. Pofta buna!

Pasca usoara de branza

800 gr branza vaci
5 linguri faina
un plic praf de budinca
1 praf de copt
200 ml smantana
5 oua
12 linguri zahar
150 gr stafide
coaja de la o lamaie
Se amesteca branza, zaharul, coaja de lamaie, praful de budinca, smantana, faina, galbenusurile de ou si stafidele. Albusurile se bat spuma si se adauga in compozitie. Tava se unge cu unt, se tapeteaza cu faina, se toarna compozitia si se coace in cuptor preincalzit, la foc mediu cca. 15 minute, iar apoi 45 minute la foc mic. Cand e gata se presara zahar pudra. Usor, rapd, delicios. Pofta buna!

Drob de miel

400 gr carne miel
organe de la un miel (ficatul, inima, splina si rinichii)
4-5 linguri de otet
7-8 fire ceapa verde
3-4 fire de usturoi
4 oua
o legatura marar
o legatura patrunjel
miezul de la o felie de paine
2-3 linguri de lapte
2 linguri smantana
2 linguri ulei
4-5 oua fierte
sare
piper
ienibahar
pentru aluat:
250 gr faina
125 ml apa
1.5 linguri ulei
1 praf sare
Carnea si organele de miel se spala, se curata de pielite,se taie cuburi si se  lasa 15 minute in apa rece cu otet.
Ceapa, usturoiul si verdeata se curata, se spala si se toaca marunt.
Carnea si organele se pun intr-un vas cu apa curata. Dupa primul clocot se spumeaza si se lasa sa fiarba 20-25 de minute. Se scurge apa si se lasa sa se raceasca putin. Toata carnea si organele , exceptand ficatul, se dau prin masina de tocat. Ficatul se taie cubulete de 5 mm. Se amesteca cu ceapa, usturoiul si verdeata tocate marunt, miezul de paine muiat in lapte, ouale batute si smantana. Se condimenteaza cu sare, piper si ienibahar.
Pregatiti aluatul. 250 gr faina, 125 ml apa, 1,5 linguri ulei, 1 praf sare se amesteca si se framanta pana se obtine un aluat elastic. Intindeti aluatul intr-o foaie cat  sa tapeteze tava si sa ramana si pe dinafara 1.5-2 cm. Ungeti tava cu ulei, asezati foaia de aluat in forma si taiati excesul de aluat. Puneti jumatate de umplutura, ouale fierte si ,peste ele, restul de umplutura, Acoperiti cu foaia de aluat si caceti la foc mediu 50-60 de minute. Pofta buna!

Pasca traditionala moldoveneasca


1 kg faina (6-6,5 pahare de 250 ml)
375 ml lapte
50 gr drojdie
10 galbenusuri
3 albusuri
220 gr zahar (1 pahar de 250 ml)
100 gr stafide
25 ml cognac
coaja rasa de la o lamiae
1 lingura cardamom
200 gr unt
1/2 lingurita sare
vanilie
Toate ingredientele trebuie sa fie la temperature camerei!
Pasul 1.Pregatiti maiaua: in 125 ml lapte clocotit turnati jumatate de pahar de faina (cca.130 gr) si cu lingura de lemn amestecati viguros pana obtineti un aluat elastic. In 125 ml de lapte cald inmuiati drojdia, adaugati inca 1/2 pahar de lapte si lasati intr-un loc cald 10-15 minute, dupa care amestecati cu maiaua. Acoperiti cu un prosop si puneti-o in loc cald 1 ora.
Pasul 2.Frecati galbenusurile, zaharul si sarea pana se albesc. In aluatul crescut adaugati jumatate din galbenusuri, 1,5 pahare faina si framanatati bine. Acoperiti cu prosopul si lasati sa creasca inca 1 ora.
Pasul 3. Acum, adaugati in aluat restul de galbenusuri , inca 3,5 pahare faina si framantati pana nu se mai lipeste de maini. In aluatul astfel pregatiti adaugati putin unt topit, framantati pana se incorporeaza si treptat in 5-6 prize incorporati tot untul topit (cald nu fierbinte). Acum este momentul sa adaugati cognacul, cardamomul si vanilia. Framantati pana se incorporeaza si lasati sa creasca inca cca.40 de minute.
Pasul 4. Framantati foarte putin aluatul, adaugati aproape toate stafidele si coaja rasa de lamaie, framantati pana se incorporeaza si lasati sa mai creasca 40 de minute.
Pasul 5.Ei, acum aluatul nostru este gata. Imparti-ti aluatul in 2-3 parti  si coaceti in forme tapetate cu hartie de copt si unse generos cu unt. Formele trebuie sa fie inalte, iar aluatul sa ocupe jumatate de forma ca aluatul sa poata creste. Presarati restul de stafide peste pasca si lasati sa creasca pana ajunge la 2/3 ale formei. Coaceti la foc mediu 45-50 minute in functie de marimea formelor. Eu am folosit 3 olite emailate de 1.5 si 2  litri pe care le am prin casa.
Pasul 6.Intre timp bateti albusurile cu 1 lingura de zahar. Cand pasca e gata, scoateti-o din forme, presarati zahar pudra si ungeti-o cu albusurile batute. Cand albusurile s-au uscat , acoperiti cu prosoape sau fata de masa. Pasca astfel pregatita nu se ususca timp de  saptamana. Pofta buna!

Racitura de pasare

1 cocos sau gaina de casa (sau gaina din comert mai mare)
1 morcov
1 radacina patrunjel
1 ceapa
1 telina mica
4-5 boabe piper
1 frunza dafin
10 catei de usturoi
4 litri apa
Gaina se spala bine si se tine  30 de minute in apa rece, dupa care se pune la fiert in 4 litri de apa. Cand incepe sa fiarba, se spumeaza temeinic  pana nu ramane spuma deloc. Legumele se curata si, intregi, se  aduga in oala impreuna cu piperul si frunza de dafin. Cand racitura da din nou in clocot, se reduce focul la minim (doar cat sa abureasca si sa mai scape cate o bula de aer din cand in cand) si se lasa la fiert fara capac vreo 3 ore.
Dupa ce racitura a fiert, se scoate carnea si se pune in farfurii. De regula, pe racitura ramane un strat de grasime care, daca il lasati, se va intari si ii va da aspect inestetic. Adunati-o cu lingura, iar stratul de grasime ramas adunati-l cu prosoape de hartie, trecandu-le usor pe suprafa raciturii. In racitura se pune sarea si usturoiul zdrobit. Luati cateva linguri de racitura si turnati-le pe o farfurie. Daca racitura nu se intareste,   dizolvati doua plicuri de gelatina in putina racitura racita, lasati sa se umfle 10 minute si adaugati in oala. Amestecati bine. Lasati sa stea 15-20 de minute. Strecurati si turnati in farfuriile cu carne. Puneti la frigider sa se intareasasca. Pofta buna!
 

duminică, 5 mai 2013

Tocana de mistret

1 kg carne de mistret
3 catei usturoi
1 lingurita ghimbir proaspat
1 ardei iute
1/2 lingurita boia
1 ceapa mare
10 boabe coriandru
1/2 lingurita zahar
1 legatura patrunjel
sare
piper
Carnea de mistret se taie cubulete de cca. 2x2 cm. Intr-o oala incingeti 3 linguri de ulei si puneti carnea de mistret la prajit. Cand scade tot lichidul si carnea se rumeneste putin, scoateti carnea. In ceaunul in care s-a prajit carnea adaugati inca o lingura de ulei si puneti la prajit usturoiul, ghimbirul si ardeiul iute taiat marunt (daca nu va place picant, scoateti-i semintele inainte sa-l taiati). Prajiti-le 1-2 minute amestecand continuu (atentie, sa nu ardeti usturoiul). Acum, adaugati boiaua si ceapa si mai sotati pana cand ceapa se inmoaie bine. Este momentul sa puneti carnea de mistret din nou in ceaun. Adaugati apa clocotita doar cat sa acopere carnea, zaharul, patrunjelul taiat marunt si boabele de coriandru. Amestecati, acoperiti cu capac si inabusiti cca.1,5 ore la foc mic. Daca este nevoie,  mai adaugati cate putina apa clocotita. Tocana este gata cand carnea s-a fragezit bine. Sarati si piperati. Gustati. Nu are cum sa nu va placa.

miercuri, 1 mai 2013

Trigoane cu cascaval si bacon

Pentru un pitic mofturos
Un mic dejun delicios.
Baconul  crocant si cascavalul topit
il vor infuleca negresit!
1 foaie aluat foietaj
200 gr cascaval
200 gr bacon sau kaizer
un varf lingurita oregano
Baconul sau kaizerul se taie bucatele mici si se prajeste. Cand e bine rumenit, se scoate pe un prosop de hartie la racit. Cascavalul se da pe razatoarea mare. Amestecati cascavalul cu baconul, adaugati un varf de lingurita de oregano si amestecati bine. Acum, intindeti foaia de aluat in asa fel, incat sa aiba laturile egale si taiati-o cu un cutit ascutit in 9 patrate. Pe fiecare patrat puneti cate o lingura de umplutura si impaturiti in forma de triunghi. Cu o furculita fixati foarte bine laturile (ca sa nu curga umplutura la copt).

Ungeti trigoanele cu ou  si coaceti-le in cuptorul preincalzit la foc mediu cca.10-15 minute. Dimineata puteti incalzi trigoanele la cuptorul cu microunde. Este micul dejun preferat al fiului meu. Succes!


Bors de peste de nota 10

Un bors ca asta n-ai mancat.
Jur ca e adevarat!
Incearca sa-l prepare odata
si vei fi laudata!
2 kg tacam peste
(eu am luat cate putin din crap, somon, somn; cu cat e mai amestecat cu atat mai bine)
0.5 kg file peste (eu am folosit crap)
1 morcov mare
1 radacina patrunjel mare
1 telina cat un mar
1 ceapa mare
4 cartofi rosii mijlocii
1 rosie mare
0,5 litri bors
1 legatura patrunjel
1 legatura leustean
1 legatura loboda (optional)
2 linguri pasta tomate
1/2 lingurita boia dulce
sare
piper
Tacamul de peste se curata, se spala si se pune la fiert cu 5 litri de apa. Se spumeaza bine si se lasa la fiert fara capac la foc mic 1,5 ore. Intre timp, legumele se curata si se se taie cubulete mici. Cand e gata pestele, acesta se scoate intr-o oala  si se lasa la racit, iar fiertura se strecoara si se lasa sa se aseze. Intre timp, intr-o alta oala adaugam 3 linguri de ulei si calim ceapa pana devine sticloasa, adaugam pasta de tomate si boiaua si mai lasam sa se caleasca 2-3 minute. Acum, adaugati restul de legume (exceptand cartoful) si mai sotati cca.5 minute. Adaugati un polonic de fiertura de peste, sotati 5 minute. Adaugati inca 3-4 polonice de fiertura si mai sotati 5 minute. Acum, puteti adauga restul de fiertura si cartofii taiati cuburi de cca.1,5 cm. Cand borsul a dat din nou in clocot, reduceti focul si lasati sa fiarba fara capac cca.15 minute. Adaugati borsul, leusteanul, patrunjelul si loboda. Sarati si piperati. Dupa inca 5 minute adaugati fileurile de peste si, daca aveti rabdare, carnea curatata de pe tacamul fiert (mie imi place pentru ca se simte mai bine gustul de peste in fiecare lingura). Mai lasati 10 minute. Intre timp, gustati si daca mai e nevoie adaugati, sare, piper sau bors. O sa va placa negresit!