Pentru aluat:
320 gr faina (2 pahare de 250 ml)
100 gr zahar pudra (1/2 pahar de 250 ml)
2 pliculete zahar vanilat
100 gr unt sau margarina
30 gr untura
2 galbenusuri
2 linguri smantana
1/2 lingurita bicarbonat
Pentru umplutura:
700 gr mere
110 gr zahar (1/2 pahar de 250 ml)
100 gr nuci macinate
1 lingurita scortisoara
In faina, amestecata cu zahar pudra, zahar vanilat si bicarbonat se pune untul foarte rece taiat cubulete. Untul se zdrobeste cu telul si se amesteca cu faina pana compozitia are consistena unui pesmet grosier. Se adauga untura moale, galbenusurile, smantana si se framanta doar cat sa se omogenizeze toata compozitia. Aluatul se aduna intr-o bila si se pune la frigider 30 de minute.
Aluatul rece il impartim in 2 bucati. Una de 3/4 din aluat si una de 1/4. Bucata mare de aluat o intindem pe masa presarata cu faina intr-o foaie de cca 0,5-0,7 mm grosime, iar ca dimensiune cu 2 cm mai mare decat forma in care vom coace prajitura.. Rulam aluatul pe sucitor si il transferam pe tava tapetata cu hartie de copt. Pe foaia de aluat aranjata bine in tava punem pe rand nuca macinata, merele curatate si taiate feliute subtiri, presaram scortisoara si zahar. Daca bordurile sunt mai inalte decat umplutura trageti-le peste ea. Din bucata de aluat ramasa intindem o foaie subtire , o taiem fasii cu o latime de 1 cm si punem peste prajutira cu mere in forma de grilaj. Daca va mai ramane aluat pueti sa faceti si cateva ornamente. Ungeti aluatul cu ou batut si coaceti in cuptor preincalzit la foc mediu cca.30 de minute.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu