miercuri, 3 aprilie 2013

DA condimentelor naturale, NU concentratelor de carne si legume!


Acum ceva timp foloseam si eu vegeta sau concentrate  de pui, vita, ciuperci, etc. Insa, cand baietelul meu a facut alergie, am renuntat la ele si am descoperit savoarea condimentelor naturale. Iata ce va pot spune despre ele.

SAREA. Eu folosesc sare marina. Este mai sanatoasa. Este principalul condiment folosit in aproape orice fel de mancare pentru ca potenteaza gustul. Mancarea fara sare n-are nici un farmec, dar sa nu o folosim in exces.
  
PIPER ALB SAU NEGRU. Piperul negru sau alb sunt  boabele uscate a unui arbust tropical catarator culese in diferite stadii de coacere. Piperul negru sunt boabele necoapte a plantei. Cele albe, in schimb, sunt culese atunci cand sunt complet coapte si sunt albe pentru ca   sunt decojite. Piperul alb si negru se deosebesc si prin intensitatea aromei si  iuteala, cel negru fiind mai parfumat si mai iute.
FRUNZE DE DAFIN. Frunzele uscate de dafin sunt foarte aromate. Se folosesc la ciorbe, mancaruri din carne de porc sau vita, pasare, peste, la mancaruri reci, umpluturi, aspicuri, sosuri. Folosirea modereata a  frunzelor de dafin da o aroma speciala mancarurilor nefiind nici iuti, nici amare. Insa, daca exageram cu numarul de frunze acestea schimba gustul mancarii dandu-i o arma prea pronuntata. Deasemenea, daca sunt fierte capata un gust amar asa ca este bine sa fie puse in mancare la sfarsitul fierberii.
CUISOARE. Cuisoarele sunt mugurii uscati a unui arbore exotic. Cuisoarele se folosesc in cantitati mici avand in vedere ca au o aroma si un gust foarte pronuntate. Cuisoarele se folosesc la marinate, muraturi, unele tocate din carne si vanat, sosuri si produse de patiserie.
SCORTISOARA. Scortisoara este coaja lastarilor scortisorului curatata de startul exterior. Se foloseste ca atare sau macinata. Dupa cum stiti se foloseste foarte mult in produse de patiserie dar si in  alte mancaruri. Da un gust bun si iaurtului sau chefirului.
SOFRAN. Se foloseste la prepararea multor mancaruri  ca si aromatizator dar si  colorant. In mancaruri se adauga oparit cu apa fiarta, iar in produse de patiserie ca atare in aluat.
ANASON SI CHIMION.  Anasonul se foloseste la sosuri si mancaruri din produse lactate acrite, iar chimionul in patiserie.
NUCSOARA. Nucsoara este samanta uscata si curatata al arborelui tropical de nucsoara, care are un gust si aroma picanta. Se foloseste la prepararea unor sosuri, la fripturi, in tocatura de carne si vanat, in piureul de spanac, in aluatul de turte dulci, alte produse de patisertie.
VANILIA. Vanilia este fructul orhideei tropicale. Este cules necopt, dupa care este fermentat si uscat. Vanilia se foloseste la produse de patiserie, inghetata si alte dulciuri. Substantele aromatice ale vaniliei sunt foarte volatile asa ca trebuie pastrata in borcane etans inchise.
GHIMBIR.Este radacina curatata a plantei tropicale si are un miros placut si gust picant. Se foloseste in marinate de legume, in produse de patiserie si in combinatie cu nucsoara si cardamom.
CARDAMOM. Este fructul unei plante tropicale din familia ghimbirului. Fructul este in forma unei nuci in care sunt seminte. Aceste seminte sunt pretiosul ingredient folosit in patiserie si la unele sosuri.
MENTA. Menta este folosita la mancaruri de peste, carne, legume si sosuri. Uleiulile din menta ii confera un miros placut si un gust racoritor. Se foloseste atat proaspata cat si uscata.
CORIANDRU. Corinadru- semintele uscate a plantei cu aceiasi denumire. Se folosesc in produse de patiserie, marinate. Frunzele proaspete sunt deasemenea folosite.
MAGHIRAN. Gustul acestei plante seamana la gust cu amestecul dintre menta si piper. Frunzele se folosesc atat proaspete cat si uscate in ciorbe din carne, tocane din carne, peste si salate.In tocaturi se adauga maghiran uscat macinat, in supe si sosuri se foloseste doar infuzia de maghiran.
BUSUIOC. Frunzele proaspete si uscate de busuioc se folosesc la marinate din legume, sosuri, salate , paste.
TARHON. Frunzele si tulpinele tarhonului se folosesc la sosuri, supe, muraturi.
CAPERE. Capere sunt mugurii neinfloriti al arborelui de capere. Sunt folosite marinate. Le gasim in marketuri la borcan. Eu le folosesc la ciorbe, sosuri.
CIUPERCI DE PADURE USCATE. Imi plac foarte mult.  Le gasiti in marketuri, la raionul de condimente pe raftul de jos pentru ca nu prea se cumpara si e pacat. Eu le macin pana le fac faina si le folosesc ca si condiment la ciorbe, tocane si sosuri. Dau o aroma deosebita.
Despre MARAR, PATRUNJEL, LEUSTEAN nu va mai povestesc ca le stiti bine.

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu