luni, 15 aprilie 2013

Orez basmati cu carne de vita

    Un bezmetic indian cam pitic, dar parfumat,
O  vacuta dolofana de nevasta si-a luat.
Si oricand apare-n casa cuplul asta savuros,
ne transforma orice masa intr-un ospat  gustos.
0.5 kg pulpa vita
2 pahare de 250 ml de orez basmatic
(puteti inlocui cu orez cu bob lung)
1 ceapa
1/2 morcov
1 lingurita pasta tomate sau 2 linguri rosii pasate
3 linguri ulei
2 linguri unt
sare
piper
Taiati carnea de vita in cubulete   de cca.2x2 cm. Puneti uleiul intr-un tuci, cand s-a incins, adaugati carnea si o prajiti-o pana iese aproape tot lichidul pe care il lasa. Adaugati ceapa taiata marunt si morcovul dat pe razatoarea mica. Mai prajiti cateva minute pana se inmoaie ceapa. Adaugati pasta de tomate si mai prajiti putin (cca.3 min). Amestecati des. Adaugati apa clocotita cat sa acopere carnea, puneti capac si lasati la foc mic sa se inabuse. Intre timp, amestecati din cand in cand si adaugati cate putina apa clocotita daca scade mult. In functie de carne dureaza   1 ora  1 ora si un pic sa fie gata carnea. Oricum, gustati sa vedeti daca s-a fragezit bine.
Cand s-a fragezit carnea adaugati inca 2 linguri de unt si orezul spalat (vita nu prea are grasime, iar orezul trage si el) . Lasati-l sa se topeasca. Amestecati. Adaugati 900 ml apa clocotita ca sa nu intrerupeti fierberea. In mod normal la 1 parte orez se pun 2 parti apa, dar, trebuie sa tinem cont ca sosul in care s-a inabusit vita este si el lichid si orezul poate iesi lipicios. Sarati un pic mai mult decat trebuie. Carnea nu este sarata, iar orezul va absorbi multa sare. Piperati dupa gust. Puneti capac si lasati la foc abia palpaind cca.30 de minute. Puteti sa-l faceti si la cuptor. E chiar mai indicat. Cand e gata, rasturnati pe un platou si amestecati usor orezul cu carnea (carnea se ridica deasupra in timpul fierberii). Pofta buna!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu