duminică, 14 aprilie 2013

Ciorba de vacuta

Ciorba buna se aduna
Din vacuta si legume,
Ierburi multe parfumate,
Cu rabdare fierte toate. 
 3-4 rasoale de vita
1 os vita
1 morcov mare
1 radacina patrunjel
1 telina mijlocie
1 ceapa mare
2-3 rosii
3 cartofi
1 cutie mazare (mica)
1 legatura patrunjel
1 legatura leustean
0,5 lingurite cimbru
sare
piper
1 l bors de casa
 
Se pun oasele si rasoalele la fiert intr-o oala mare plina cu apa (eu am pus in oala de 10 litri). Spumuiti bine fiertura   pana nu mai ramane deloc spuma. Reduceti focul la minim (mai mult sa abureasca decat sa fiarba, sa mai scoata cate un clocot din cand in cand) si lasati sa fiarba asa vreo 3-4 ore.
Intre timp curatati si taiati legumele cubulete. Ca sa arate mai bine ciorba,  telina, morcovul si patrunjelul taiati-le fideluta (ca in imagine). Spalati si taiati verdeturile. Scurgeti mazarea de lichidul din cutie.
Cand carnea a fiert (trebuie sa se desprinda usor de pe oase), scoateti-o impreuna cu oasele intr-o oala. Opriti focul si lasati fiertura sa se aseze putin. Strecurati-o si puneti-o din nou pe foc. Cand a dat in clocot adaugati toate legumele, exceptand mazarea. Lasati sa fiarba la foc domol cca.20-25 de minute. Intre timp curatati carnea de pe oase si puneti-o inapoi in ciorba. Cand legumele sunt aproape fierte adaugati mazarea, leusteanul, cimbrul si borsul fierbinte. Acriti-o cat de mult va place. Potriviti de sare si piper si mai lasati 10 minute pe foc. Adaugati patrunjelul si opriti focul. Ar trebui sa fie foarte buna.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu