Acum ceva timp foloseam si eu vegeta sau concentrate de pui, vita, ciuperci, etc. Insa, cand baietelul meu a facut alergie, am renuntat la ele si am descoperit savoarea condimentelor naturale. Iata ce va pot spune despre ele.
PIPER ALB SAU NEGRU. Piperul negru sau
alb sunt boabele uscate a unui arbust tropical catarator culese
in diferite stadii de coacere. Piperul negru sunt boabele necoapte a
plantei. Cele albe, in schimb, sunt culese atunci cand sunt complet coapte si
sunt albe pentru ca sunt decojite. Piperul alb si negru se
deosebesc si prin intensitatea aromei si
iuteala, cel negru fiind mai parfumat si mai iute.
FRUNZE DE DAFIN. Frunzele uscate de dafin sunt foarte aromate. Se folosesc la
ciorbe, mancaruri din carne de porc sau vita, pasare, peste, la mancaruri reci,
umpluturi, aspicuri, sosuri. Folosirea modereata a frunzelor de dafin da o aroma speciala
mancarurilor nefiind nici iuti, nici amare. Insa, daca exageram cu numarul de
frunze acestea schimba gustul mancarii dandu-i o arma prea pronuntata.
Deasemenea, daca sunt fierte capata un gust amar asa ca este bine sa fie puse
in mancare la sfarsitul fierberii.
CUISOARE. Cuisoarele sunt mugurii uscati a unui arbore exotic. Cuisoarele se folosesc in cantitati mici avand in vedere ca au o aroma si un gust foarte pronuntate. Cuisoarele se folosesc la marinate, muraturi, unele tocate din carne si vanat, sosuri si produse de patiserie.
CUISOARE. Cuisoarele sunt mugurii uscati a unui arbore exotic. Cuisoarele se folosesc in cantitati mici avand in vedere ca au o aroma si un gust foarte pronuntate. Cuisoarele se folosesc la marinate, muraturi, unele tocate din carne si vanat, sosuri si produse de patiserie.
SCORTISOARA. Scortisoara este coaja
lastarilor scortisorului curatata de startul exterior. Se foloseste ca atare
sau macinata. Dupa cum stiti se foloseste foarte mult in produse de patiserie
dar si in alte mancaruri. Da un gust bun
si iaurtului sau chefirului.
SOFRAN. Se foloseste la prepararea
multor mancaruri ca si aromatizator dar si colorant. In mancaruri
se adauga oparit cu apa fiarta, iar in produse de patiserie ca atare in aluat.
ANASON SI CHIMION. Anasonul se foloseste la sosuri si mancaruri
din produse lactate acrite, iar chimionul in patiserie.
NUCSOARA. Nucsoara este samanta uscata
si curatata al arborelui tropical de nucsoara, care are un gust si
aroma picanta. Se foloseste la prepararea unor sosuri, la fripturi, in tocatura
de carne si vanat, in piureul de spanac, in aluatul de turte dulci, alte produse
de patisertie.
VANILIA. Vanilia este fructul orhideei
tropicale. Este cules necopt, dupa care este fermentat si uscat. Vanilia se
foloseste la produse de patiserie, inghetata si alte dulciuri. Substantele
aromatice ale vaniliei sunt foarte volatile asa ca trebuie pastrata in borcane
etans inchise.
GHIMBIR.Este radacina curatata a
plantei tropicale si are un miros placut si gust picant. Se foloseste in
marinate de legume, in produse de patiserie si in combinatie cu nucsoara si
cardamom.
CARDAMOM. Este fructul unei plante
tropicale din familia ghimbirului. Fructul este in forma unei nuci in care sunt
seminte. Aceste seminte sunt pretiosul ingredient folosit in patiserie si la
unele sosuri.
MENTA. Menta este folosita la mancaruri
de peste, carne, legume si sosuri. Uleiulile din menta ii confera un miros
placut si un gust racoritor. Se foloseste atat proaspata cat si uscata.
CORIANDRU. Corinadru- semintele uscate a
plantei cu aceiasi denumire. Se folosesc in produse de patiserie, marinate.
Frunzele proaspete sunt deasemenea folosite.
MAGHIRAN. Gustul acestei plante
seamana la gust cu amestecul dintre menta si piper. Frunzele se folosesc atat
proaspete cat si uscate in ciorbe din carne, tocane din carne, peste si salate.In tocaturi se
adauga maghiran uscat macinat, in supe si sosuri se foloseste doar infuzia de
maghiran.
BUSUIOC. Frunzele proaspete si uscate de
busuioc se folosesc la marinate din legume, sosuri, salate , paste.
TARHON. Frunzele si tulpinele tarhonului
se folosesc la sosuri, supe, muraturi.
CAPERE. Capere sunt mugurii
neinfloriti al arborelui de capere. Sunt folosite marinate. Le gasim in
marketuri la borcan. Eu le folosesc la ciorbe, sosuri.
CIUPERCI DE PADURE USCATE. Imi plac
foarte mult. Le gasiti in marketuri, la raionul de condimente pe raftul
de jos pentru ca nu prea se cumpara si e pacat. Eu le macin pana le
fac faina si le folosesc ca si condiment la ciorbe, tocane si sosuri. Dau
o aroma deosebita.
Despre MARAR, PATRUNJEL, LEUSTEAN nu va
mai povestesc ca le stiti bine.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu