miercuri, 17 aprilie 2013

Cosulete cu budinca si capsuni

Cand ma uit la farfurie,
Doar un gand in cap imi vine.
Sa  fug cu farfuria-n  mana,
Ca mie cosuletele toate sa-mi ramana.
 
Pentru aluat:
320 gr faina (2 pahare de 250 ml)
110 gr. zahar (1/2 pahar de 250 ml)
2 pliculete zahar vanilat
200 gr unt sau margarina
1 ou
coaja de la o lamaie
Pentru budinca:
500 ml lapte
2 galbenusuri
100 gr zahar (1/2 pahar de 250 ml)
2 plicuri zahar vanilat (sau vanilie daca aveti)
1 lingura amidon
1 praf sare
1 lingura unt
Faina se amesteca cu zaharul, zaharul vanilat si coaja de lamaie. Se adauga untul foarte rece, taiat cubulete sau dat pe razatoarea mare. Cu telul se marunteste untul si se  amesteca cu faina. Cand aluatul are consistena unui pesmet grosier adaugam oul batut. Framantati doar pana se incorporeaza oul, adunati aluatul intr-o bila  puneti-l la frigider. Dupa 30 de minute scoateti aluatul de la frigider si pe masa tapetata cu putina faina  intindeti o faie de 4-5 mm grosime. Daca aveti forme metalice pentru tarte mici,  puneti-le una linga alta in asa fel incat sa poata fi acoperite cu aluat. Rulati aluatul pe sucitor si intindeti-l peste forme. Apasati pe aluat ca sa fie taiat de marginile formelor.
Eu am folosit formele pentru briose. Asa ca am taiat cu un pahar aluatul si l-am pus in fiecare forma. Cu degetele apasati aluatul in forme ca sa adere bine de fundul si peretii formelor. Coaceti la foc mijlociu spre mic cca.15-20 de minute. Lasati-le la racit.
Intre timp, preparati budinca. Puneti laptele pe foc, lasati-l sa dea in clocot si reduceti focul la minim. Bateti galbenusurile cu zaharul si zaharul vanilat pana se albesc. Adaugati amidonul si omogenizati. Adaugati in galbenusuri un pahar de lapte fierbinte si amestecati bine cu telul. Mai adaugati un pahar si amestecati. Compozitia rezultata turnati-o in lapte si amestecati continuu pana se ingroasa compozitia.
Scoateti cosuletele racite din forme si turnati in ele budinca fierbinte. Lasati sa se intareasca budinca. Ornati cu capsuni, banane, portocale,mandarine sau orice fructe aveti la indemana. Puneti-i un mot de frisca si e gata de servit.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu