marți, 30 aprilie 2013

Trandafiri cu spanac

2 foi aluat foietaj din comert
1 kg spanac
300 gr cascaval
250 gr kaizer
2-3 catei usturoi
1 lingura unt
sare
piper
Spanacul se curata, se spala si se caleste la foc iute intr-o lingura de unt pana dispare tot lichidul. Se sareaza si se pipereaza. Cascavalul se da pe razatoare mare. Kaizerul se taie bucatele, se prajeste pana devine crocant si se scoate pe o farfurie cu un prosop de hartie ca sa absoarba grasimea. Cand spanacul s-a racit, adaugati in el kaizerul, cascavalul si usturoiul tocat marunt cu cutitul (nu zdrobit). Guastati. Daca  este nevoie, mai condimentati. Asta este umplutura noastra. Acum, intindem putin foaia de aluat cat sa devina patrata si o taiem in 9 patratele. Taiem marginile patratelor ca in imaginea de mai jos.
Punem cate o lingura plina de umplutura pe fiecare patrat si impaturim ca mai jos.


Ungem foarte usor cu apa imbinarile ca aluatul sa nu se desprinda la coacere. Punem pe tava tapetata cu hartie de copt, ungem cu ou batut si dam la cuptorul preincalzit la foc mediu 10-15 minute. Pofta buna!

luni, 29 aprilie 2013

Pui marinat la tigaie

1 pui
1 ardei gras sau gogosar
1 rosie mare
1 ardei iute
5 catei de usturoi
1 legatura patrunjel
2 linguri smantana
sare
6 linguri ulei
Pregatiti marinata. Curatati si spalati legumele. Dati prin masina de tocat ardeiul gras, rosia, ardeiul iute si usturoiul. Taiati marunt patrunjelul si adaugati-l si pe acesta. Sarati si amestecati bine. Acum, taiati puiul in zona pieptului, desfaceti-l si bateti-l putin ca sa-l aplatizati. Puneti puiul intr-un vas , turnati peste el marinata si frecati bine puiul cu marinata.  Apoi, puneti peste pui o farfurie, peste farfurie o greutate si lasati-l la marinat in frigider cel putin 6 ore. Dupa ce puiul s-a marinat, curatati de pe el marinata si ungeti-l cu smantana. Turnati in tigaie 5-6 linguri de ulei, lasati-l sa se incalzeasca si puneti puiul la prajit intai cu partea cu piele. Acoperiti cu un capac mai mic decat circumferinta tagaii sau o farfurie, puneti deasupra o greutate si prajiti 15-20 minute la foc mediu. Apoi, intoarceti puiul, acoperiti-l din nou, puneti greutatea si lasati-l sa se prajeasca inca 15-20 de minute. Este delicios. Pofta buna!

Budinca de cartofi cu branza, verdeata si kaizer

1 kg cartofi
100 ml lapte
1 lingura unt
2 oua
2 linguri de smantana
300 gr bacon sau kaizer
500 gr branza vaci sau cas foarte putin sarat
1 legatura marar
2 fire de ceapa verde
sare
piper
Cartofii se curata, se taie cuburi si se fierb ca pentru piure. Mararul si ceapa verde se taie marunt si se amesteca cu branza.  In amestecul de verdeata si branza adaugati un ou, putina sare si amestecati foarte bine. Taiati fasii kaizerul, puneti-l intr-o tigaie cu foarte putin ulei si prajiti-l pana devine crocant. Acum, ca a fiert cartoful, faceti un piure in care adaugati laptele si untul, un praf de sare si ceva mai mult piper. Dupa ce ati amestecat atata la piure, sigur s-a racit putin, asa ca puteti adauga oul si amestecati bine.
Intr-o tava adanca turnati putina grasime de la kaizer si ungeti-o. Puneti un strat de piure, peste piure jumatate din kaizer si putina grasime lasata la prajit, apoi  toata branza, peste branza inca un strat de kaizer cu putina grasime si acoperiti cu restul de piure. Ungeti cu smantana si puneti in cuptorul preincalzit la foc mediu cca.35 de minute pana se rumeneste bine deasupra. Pofta buna!
 

joi, 25 aprilie 2013

Placinta cu carne in aluat de foietaj


Pentru aluat:
2 pahare faina
1 pahar smantana
200 gr margarina
sare
(puteti inlocui cu un pachet de foietaj din comert)
Pentru umplutura:
0,5 kg carne porc
2 cepe
1 lingura ulei
1 lingura unt
sare
piper
Margarina moale se amesteca bine cu smantana si sarea, se adauga faina si se framanta aluatul. Se imparte aluatul in 2 parti egale si se pune la frigider cca. 1 ora. Aluatul rece se intinde pe masa pudrata cu faina intr-o foaie de 0,5 mm grosime. Se ruleaza pe sucitor si se transfera pe o tava tapetata cu hartie de copt.  Pe foaia aceasta puneti umplutura dandu-i o forma de musuroi si lasand vreo 2-2,5 cm de la margini. Intindeti cealalta bucata de aluat intr-o foaie identica cu prima. Rulati-o pe sucitor si puneti-o peste prima foaie si umplutura. Prindeti bine capetele foilor una de cealalta. (Eu am facut-o rotunda, asa ca mi-a ramas aluat si pentru decoratiuni). Ungeti placinta cu ou batut si coaceti-o 45 de minute la foc mediu.
Pentru umplutura, taiati ceapa marunt, caliti-o intr-o lingura ulei si 1 lingura unt. Ceapa prajita amestecati-o cu carnea de porc tocata, sarati si piperati.

Rulouri din vitel cu ciuperci

 
0,5 kg pulpa vitel
0,5 kg ciuperci
2 cepe
1/2 morcov
1/2 radacina patrunjel
0,3 l rosii pasate
1 lingura unt
3 linguri de ulei
sare
piper
Pulpa de vitel se taie peste fibra in felii subtiri. Se bate bine pana devine ca o foita subtire de 3-4 mm. Ceapa se taie marunt, se pune la prajit cu o lingura de unt si una de ulei. Cand se inmoaie, se adauga ciupercile taiate feliute, se sareaza , se pipereaza si se lasa la sotat pana dispare tot lichidul pe care ciupercile i-l lasa. Cand s-au racit putin ciupercile, 6 linguri de ciuperci sau atatea cate rulouri va ies(1 lingura umplutura la un rulou) le amestecati cu 1 lingura de pesmet (aceasta va fi umplutura), iar restul le lasati in tigaie.
Intindeti carnea batuta, puneti pe fiecare bucata cate o lingura de umplutura

                                     
 si rulati carnea ca sa obtineti rulouri (ca in imagine) . Legati rulourile la capete si in mijloc cu o ata ceva mai groasa (daca e subtire, la fiert intra in carne si e greu de scos).
                                    
Prajiti rulourile in tigaie cu 2 linguri de ulei  cate 5 minute pe fiecare parte, punand, intai, pe partea  cu pliul. Cand rulourile s-au rumenit,  transferati-le intr-un ceaun cu tot cu uleiul si zeama ramase de la prajit, adaugati apa cat sa acopere carnea si lasati la inabusit la foc mic cu capacul pus. Dupa 40 de minute, scoateti rulourile, adaugati in zeama din ceaun ciupercile ramase, morcovul si patrunjelul date prin razatoarea marunta si rosiile pasate. Scoateti atele de la rulouri, puneti-le inapoi in ceaun si mai lasati la fiert cca.30 de minute.Serviti cu piure de cartofi, mamaliguta sau orez.  Pofta buna!

luni, 22 aprilie 2013

Napolitane cu crema de caramel, alune de padure si ciocolata

1 pachet foi napolitane
200 gr alune de padure
200 gr ciocolata
pentru crema:
4 oua
7 linguri zahar
4 linguri faina
2 pahare lapte
esenta vanilie
100 gr unt
200 ml apa
Bateti bine ouale cu 4 linguri de zahar, adaugati faina, 8 linguri lapte rece si omogenizati bine. Puneti restul de lapte la fiert. Cand a dat laptele in clocot, incorporati-l cate putin in amestecul de faina, oua si zahar, amestecand constant. Puneti crema pe foc foarte mic si amestecati pana se ingroasa compozitia. Cand crema s-a ingrosat, adaugati untul si vanilia, dati la o parte de pe foc si amestecati viguros cu telul pana se raceste.
Acum, puneti intr-o tigaie 3 linguri de zahar si lasati-l sa se topeasca pana devine usor maroniu.  Adaugati apa clocotita si fierbeti cateva minute. Raciti siropul rezultat si incorporati-l treptat in crema pe care ati facut-o inainte.
Intindeti crema intre foile de napolitane. Dupa ce crema s-a mai intarit, cu un cutit foarte ascutit taiati foile in patratele. Zdrobiti grosier alunele de padure si puneti-le pe fiecare napolitana.
Topiti ciocolata in care ati adaugat 2 linguri de apa pe bain-marin. Cat e inca fierbinte, turnati ciocolata peste napolitane. Lasati sa se raceasca.

Prajitele moldovenesti cu branza si verdeata

Pentru aluat:
0,5 kg faina
3 linguri ulei
250 ml apa
1 praf sare
Pentru umplutura:
700 gr branza proaspata cat mai grasa si dulce
(sau 700 gr. cas putin sarat)
1 ou mare sau 2 mici
1 legatura marar
1 legatura ceapa verde
2 linguri smantana
300 gr ulei
Pregatiti aluatul. Amestecati faina, uleiul, apa, sarea si framantati viguros pana cand acesta devine elastic. Impartiti aluatul in 4 bucati egale.
Branza sau casul (puteti sa le si combinati) se amesteca bine cu oul si smantana. Adaugati mararul taiat marunt, cozile de ceapa taiate si ele marunt, un praf de sare si omogenizati bine.
Din aluat intindeti o foaie rotunda de cca. 0,3 mm grosime, puneti umplutura in centrul foii si adunati capetele acesteia spre mijloc ( ca in imagine).
Turnati cca 100 gr ulei in tigaie si incingeti-l. Puneti prajitelele la prajit pe partea impaturita, iar cand au devenit aurii intoarceti-le si prajiti-le si pe partea cealalta. Serviti-le cu smantana. Pofta buna!

Salata din mazare verde cu bacon crocant

Simti dulce, simti crocant,
Simti rece si simti cald!
O zapaceala delicioasa
intr-o gura pofticioasa!
750 gr mazare verde congelata
250 gr bacon (sau cotlet, kaizer afumat)
3-4 cozi ceapa verde (optional)
3 linguri pline de smantana (sau iaurt fin)
sare
Mazarea se pune sub apa curgatoare  la decongelat. Baconul se taie bucati mici si se prajeste pana devine crocant. Rasturnati mazarea intr-un bol, adaugati  baconul, smantana si cozile de ceapa. Eu am pus si putina grasime lasata de bacon la prajit. Sarati si amestecati. Este delicioasa. Pofta buna!

duminică, 21 aprilie 2013

Salata din icre de stiuca

 
2 linguri  de icre de stiuca
sau
1/2 lingura icre de stiuca si 2 linguri icre hering
0,5 l ulei de calitate
1 lamaie
1/2 ceasca apa minerala

1 lingura de icre de stiuca sau 2 linguri de icre de hering se pun intr-un bol si se bat cu mixer-ul (amestecand in aceiasi directie) adaugand cate putin ulei (ca la maioneza). Cand compozitia se intareste, adaugati putina zeama de lamaie si iar ulei. Mixati din nou adaugand ulei si, daca se intareste prea tare, cate putina apa si zeama de lamaie. Si tot asa pana terminati tot uleiul. Gustati. Daca e nevoie, sarati si daca considerati ca nu e suficienta lamaie,  mai adaugati.In caz ca va place, puteti taia foarte marunt o ceapa mica si sa o adaugati in salata.
 Acum,  adaugati icrele de stiuca ramase si mai mixati doar atat cat sa se amestece icrele cu restul compozitiei. Asa boabele de icre se vor pastra intregi si ,prin urmare, salata va arata foarte bine, iar boabele se vor simti in gura. Oaspetii Dvs. vor fi incantati. Succes!

Crap cu legume la cuptor

 O cina savuroasa
Si deloc periculoasa,
Pentru doamna pretentioasa,
Cu talia prin inel trasa.
1 kg file crap (sau orice alt peste)
4 rosii mari
1 ceapa mare
1 ardei gras rosu
1 ardei gras verde
1 dovlecel
1 legatura patrunjel
4 frunze dafin
2 linguri capere
4-5 linguri ulei de masline
1 lamaie 
sare
piper
Rosiile se taie in 6. Ceapa se taie rondele. Ardeii fasii de 1-1,5 cm. Dovleceii bastonase subtiri cu grosimea de 1 cm (ca in imagine).
In tava de copt turnati 3 linguri de ulei. File-urile de crap asezonati-le cu sare, piper si puneti-le in mijlocul tavii. Intre file-urile de crap puneti frunzele de dafin. In jurul si peste file-urile de crap asezati legumele. Stropiti cu inca doua linguri de ulei de masline si sucul de la o lamaie.  Sarati si piperati putin legumele.
Acoperiti tava cu folie de aluminiu si introduceti-o in cuptorul preincalzit la maxim. Cand zeama lasata de legume incepe sa fiarba reduceti focul la mijlociu si lasati pestele la cuptor 30 de minute. Acum, ca pestele este aproape gata, indepartati folia de aluminiu, adaugati caperele si patrunjelul maruntit si mai lasati pestele la cuptor inca 10-15 minute. Pofta buna!

Salata usoara de vinete cu iaurt

Usoara, buna, si gustoasa,
Dintr-o vanata coapta grasa,
cu un praf de menta racoroasa,
Salata asta-i vedeta la masa!
1 vanata mare
1 catel de usturoi
200 ml iaurt gras
1 lingurita menta uscata
1 lingura ulei de masline
sare
piper
Coaceti vanata, curatati-o si o lasati-o la scurs. Amestecati iaurtul cu menta si usturoiul zdrobit. Tocati vanata marunt si  puneti-o intr-un vas ceramic. Adaugati iaurtul, sarati si piperati. Ornati cu ulei de masline si inca un pic de menta.  Pofta buna!

Painici usturoiate

Mici, crocante, parfumate
la  o ciorba-s minunate.
Ia gusta-le si tu odata
Ca sa vezi ce bune-s, fata!
 
0.5 kg faina alba
150 ml apa calduta
15 gr drojdie
1/2 lingurita sare
1.5 linguri ulei
1/4 lingurita zahar
Frecati zaharul cu drojdia pana devine lichida. Adaugati apa calda, uleiul, sarea si amestecati. Faina  cerneti-o si peste ea adaugati ingredientele lichide. Framantati viguros aluatul pana devine elastic (cca.10 minute). Adunati-l, puneti-l intr-un vas, acoperiti-l cu un prosop si lasati-l intr-un loc caldut la dospit. Cand a crescut de 2 ori se ia la framantat din nou, tot, asa, vreo 10 minute. Se mai lasa la dospit inca 1 ora. Acum, ca aluatul a crescut frumos, mai framantati-l de cateva ori, taiati din el bucati, formati painea si puteti-o  in formele de aluminiu pentru briose unse cu ulei. Painicile trebuie sa umple formele cam pe 3/4. Lasati inca 20 de minute sa creasca.
 Painicile se introduc in cuptorul incins si se coc cca 30 de minute. Primele 5 minute la foc iute dupa care focul se reduce la minim.
Cat se coace painicile curatati vreo 10 catei de usturoi, zrobiti-i si pisati-i cu un praf de sare. Painicile coapte inca fierbinti ungeti-le cu usturoi. Au o aroma irezistibila si merg foarte bine la ciorbe. Pofta buna!

Paine din faina integrala

De vrei sa fii trasa prin inel
Munceste painea framantand nitel.
O felie - doua din pita asta
sa mananci nu-i un dezastru. 
 1 kg faina din grau intreg
300 ml apa calduta
30 gr drojdie
1 lingurita sare
3 linguri ulei
1/2 lingurita zahar
Frecati zaharul cu drojdia pana devine lichida. Adaugati apa calda, uleiul, sarea si amestecati. Faina  cerneti-o si peste ea adaugati ingredientele lichide. Framantati viguros aluatul pana devine elastic (cca.10 minute). Adunati-l, puneti-l intr-un vas, acoperiti-l cu un prosop si lasati-l intr-un loc caldut la dospit. Cand a crescut de 2 ori se ia la framantat din nou, tot, asa, vreo 10 minute. Se mai lasa la dospit inca 1 ora. Acum, ca aluatul a crescut frumos, taiati din el bucati, mai framantati-le de cateva ori, formati painea si puteti-o  in tavi cu borduri inalte unse cu ulei. Aluatul trebuie sa ocupe cam 3/4 din tava. Mai lasati-o la crescut inca 20 de minute.
 Painea se introduce in cuptorul incins si se coace cca 45-50 de minute. Primele 10-15 minute la foc iute dupa care focul se reduce la minim. Pofta buna!

Paine de casa

Calda, buna, sanatoasa,
Painea cea mai paine
 E cea facuta-n acasa!
1 kg faina alba
300 ml apa calduta
30 gr drojdie
1 lingurita sare
3 linguri ulei
1/2 lingurita zahar
Frecati zaharul cu drojdia pana devine lichida. Adaugati apa calda, uleiul, sarea si amestecati. Faina  cerneti-o si peste ea adaugati ingredientele lichide. Framantati viguros aluatul pana devine elastic (cca.10 minute). Adunati-l, puneti-l intr-un vas, acoperiti-l cu un prosop si lasati-l intr-un loc caldut la dospit. Cand a crescut de 2 ori se ia la framantat din nou, tot, asa, vreo 10 minute. Se mai lasa la dospit inca 1 ora. Acum, ca aluatul a crescut frumos, taiati din el bucati, mai framantati de cateva ori, formati painea si puteti-o  in tavi cu borduri inalte unse cu ulei. Aluatul trebuie sa ocupe cam 3/4 din tava. Lasati-o sa mai creasca 20 de minute.  Painea se introduce in cuptorul incins si se coace cca 45-50 de minute. Primele 10-15 minute la foc iute, dupa care focul se reduce la minim. Pofta buna!

sâmbătă, 20 aprilie 2013

Legume trase prin unt

Farfurie colorata
Si din greu vitaminata,
Ochii, nasul  si gura
Iti incanta pe masura.
1 ceapa
1 dovlecel
1 ardei gras rosu
1 ardei gras verde
3 rosii mijlocii
1 broccoli
1 morcov
1 telina mica
1 lingura ulei
2 linguri unt (inlocuiti cu ulei daca tineti post)
1/2 lamaie
sare
piper
Legumele se curata si se spala. Telina si morcovul se taie  in fasii foarte subtiri pe lungime. Ceapa se taie pestisori. Ardeii se taie pe lungime in fasii de 1,5-2cm. Broccoli se desface in buchetele, dovleceii se taie in doua, apoi fasii de 0.5mm pe lungime. Rosiile se taie in 4 bucati. 
Se pune uleiul si untul intr-o tigaie. Se adauga ceapa, telina si morcovul. Se soteaza 5 minute la foc mai mult iute. Se scot si se dau la o parte intr-o  oala pe care o tinem la cald. In aceiasi tigaie punem ardeii si broccoli. Sotam 5 minute. Le scoatem in oala in care sunt morcovul si telina. Acum punem dovleceii si rosiile. Sotam 5 minute. Le adaugam si pe acestea in oala cu restul de legume. Saram, piperam. Adaugam zeama de la 1/2 lamaie.  Amestecam.  Rapid, sanatos, colorat. Pofta buna!

vineri, 19 aprilie 2013

Orez basmati cu sofran


1 pahar orez basmati
2 pahare apa
sare
1 pliculet sofran
4 linguri ulei de masline
Sofranul se pune in cateva linguri de apa calda.Orezul se prajeste in uleiul de masline, se toarna peste orez apa clocotita, se sareaza si se amesteca. Se asteapta pana da din nou in clocot, se reduce focul la minim, se pune capac pe oala si se lasa la fiert 10 minute fara sa amestecam.  Dupa 10 minute adaugati peste orez sofranul si mai lasati pe foc 5 minute. Opriti focul si lasati-l sa se odihneasca cateva minute. Cand e gata, daca vi se pare uscat, puteti sa turnati peste orez  si unt topit. Pofta buna!

Orez basmati simplu

1 pahar orez basmati
2 pahare apa
sare
4 linguri ulei de masline
Orezul se prajeste in uleiul de masline, se toarna peste orez apa clocotita, se sareaza si se amesteca. Se asteapta pana da din nou in clocot, se reduce focul la minim, se pune capac pe oala si se lasa la fiert 15 minute fara sa amestecam. Puteti sa-l gatiti si in cuptorul preincalzit. Dupa 15 minute opriti focul si mai lasati orezul in oala 5 minute. Cand e gata, daca vi se pare uscat, puteti sa turnati peste si unt topit. Pofta buna!

Fursecuri cu bucati de ciocolata

Fursec sfaramicios si delicat, 
Cu bucati de "chocolat"
Ce in gura se topesc.
Doar unu mai iau si promit sa ma opresc!
250 gr faina
150 gr unt
1 lingura smantana
100 gr zahar
1 ou
1 praf copt
1 praf sare
150 gr ciocolata neagra
Faina se amesteca cu zaharul, sarea si  praful de copt. Se adauga untul foarte rece dat pe razatoarea mare. Se marunteste untul cu telul si se amesteca cu faina pana cand aluatul are consistenta unui pesmet grosier. Se adauga ciocolata de la frigider taiata cubulete mici de 1x1 cm si oul amestecat bine cu smantana. Se framanta foarte putin pana se omogenizeaza ingredientele. Formati o bila din aluat din puneti-l in figider. Dupa o ora scoateti aluatul, rupeti din el bucatele si formati bilute de marimea unui mar mic. Puneti-le pe tava de copt si dati-le la cuptor cca.30 de minute pe foc mediu spre mic. Eu le-am pus in formele de briose din aluminiu. Cu lapte sunt absolut delicioase!


Ciorba de porc cu castraveti murati (rasolnik)

Chiar daca nu-i avem la suflet,
Rusii stiu sa gateasca.
Uite-o ciorba buna tare
Ce te pune pe picioare
 Dupa o benchetuiala mare.
1 kg  carne porc
1 radacina patrunjel
1 morcov frumos
1 telina mica
1 praz
2 linguri pasta tomate
6 castraveti murati mijlocii (in saramura)
1 ceasca arpacas sau orez
1 legatura patrunjel
1 legatura leustean
1 legatura loboda (daca vreti)
1 frunza dafin
sare
piper
Carnea se taie cuburi marisoare (4x4cm) si se pune cu apa la fiert. Se spumeaza bine si se lasa la fiert la foc domol.
Intre timp, puneti arpacasul sau orezul la fiert in apa cu un praf de sare. Taiati cubulete ceapa, morcovul, patrunjelul, telina, iar  prazul pestisori. Intr-o tigaie puneti pasta de tomate la prajit cu  3-4  linguri de ulei. Cand pasta s-a omogenizat cu uleiul adaugati prazul, morcovul, patrunjelul, telina si putina apa din oala cu carne. Amestecati si lasati sa se inabuse la foc mic cam 10 minute. Adaugam toate legumele in oala cu carne.
Castravetii ii taiem cubulete mici si ii punem la fiert intr-o oala  cu o cana de moare de la castraveti. Lasam la fiert cca.10 minute.
Cand legumele sunt aproape gata adaugati in oala castravetii cu moarea, arpacasul sau orezul  fierte, leusteanul si loboda taiate cat de marunt considerati. Mai lasati sa fiarba inca vreo 10 minute, sarati doar daca este nevoie si piperati. Gustati. Daca ciorba este suficient de bine condimentata, adaugati patrunjelul taiat marunt, o frunza de dafin si opriti focul. Pofta buna!

miercuri, 17 aprilie 2013

Carne de oaie cu legume, menta si ghimbir (buglama)

1 kg carne oaie (coasta, pulpa)
sau carne porc
4 cepe mari sau 2 legaturi de ceapa verde
1 ardei gras
2 rosii
1 lingurita cu varf ghimbir
1/2 varf lingurita tarhon
 vreo 10 boabe coriandru
1 lingurita menta
4-5 catei de usturoi
Carnea de oaie se spala, se taie cuburi de cca 3x3 cm si se prajeste in 2 linguri de untura sau 4 linguri de ulei. Dupa  cca. 10-15 minute adaugati ceapa taiata pestisori subtiri, boabele de coriandru, 1/2 ceasca apa clocotita si continuati sa inabusiti carnea cu capacul pus si pe foc foarte mic pana este gata. Agaugati rosiile raiate rondele (sau 1/2 cutie rosii pasate) , ardeiul gras taiat bucati, usturoiul zdrobit, menta, ghimbirul, tarhonul, sarati si piperati dupa gust. Mai lasati sa forfoteasca  vreo 15 minute si opriti focul. Si oaia este buna, trebuie doar sa stii sa o gatesti. Pofta buna!

Iepure pe gratar

1 iepure
1 pahar otet din vin
1 pahar apa
1/2 morcov
3 cepe
1/2 radacina patrunjel
2 linguri ulei
piper boabe
2 frunze dafin
1 lingurita zahar
1 lingurita sare
1 legatura patrunjel
1 legatura marar
Pregatim marinata. Intr-o oala turnam apa, otetul, uleiul, adaugam cateva boabe de piper, ceapa taiata pestisori, morcovul si radacina de patrunjel taiate cubulete mici, frunzele de dafin, sarea, zaharul, verdeata maruntita si fierbem 5 minute. Lasam sa se raceasca.
Iepurele se curata, se transeaza, se spala si se pune intr-un vas ceramic sau emailat. Peste iepure turnam marinata si punem la rece minimum 1 ora.
Inainte de a le pune pe gratar, curatati bucatile de iepure de condimente, ungeti-le cu unt si prajiti-l pe gratar. Nu uitati sa-l mai ungeti din cand in cand cu unt. Serviti-l cu mujdei.

Chiftelute cu busuioc, cimbru si patrunjel

Chifteluta cat o nuca
Cu verdeturi imbuibata.
S-o mananci nu-i oboseala,
O bagi in gura si gata!

1 kg carne porc
2 cepe
1 cartof mare
6 catei usturoi
5 felii de paine
1 lingurita rasa busuioc
1/2 lingurita cimbru
1 legatura de patrunjel
2 oua
sare
piper
Carnea, ceapa, cartoful, usturoiul si painea inmuiata in lapte  se dau prin masina de tocat prin sita marunta. Se adauga ouale, busuiocul, cimbrul si patrunjelul tocat marunt. Se sareaza si se pipereaza. Toate ingredientele se amesteca foarte bine cu mana si apoi se bat cu lingura. Daca vreti ca chiftelele sa fie pufoase, doua dintre albusuri bateti-le spuma si adaugati-le la urma in compozitie. Formati chiftelutele si prajiti-le in ulei incins. Pofta buna!

Cosulete cu budinca si capsuni

Cand ma uit la farfurie,
Doar un gand in cap imi vine.
Sa  fug cu farfuria-n  mana,
Ca mie cosuletele toate sa-mi ramana.
 
Pentru aluat:
320 gr faina (2 pahare de 250 ml)
110 gr. zahar (1/2 pahar de 250 ml)
2 pliculete zahar vanilat
200 gr unt sau margarina
1 ou
coaja de la o lamaie
Pentru budinca:
500 ml lapte
2 galbenusuri
100 gr zahar (1/2 pahar de 250 ml)
2 plicuri zahar vanilat (sau vanilie daca aveti)
1 lingura amidon
1 praf sare
1 lingura unt
Faina se amesteca cu zaharul, zaharul vanilat si coaja de lamaie. Se adauga untul foarte rece, taiat cubulete sau dat pe razatoarea mare. Cu telul se marunteste untul si se  amesteca cu faina. Cand aluatul are consistena unui pesmet grosier adaugam oul batut. Framantati doar pana se incorporeaza oul, adunati aluatul intr-o bila  puneti-l la frigider. Dupa 30 de minute scoateti aluatul de la frigider si pe masa tapetata cu putina faina  intindeti o faie de 4-5 mm grosime. Daca aveti forme metalice pentru tarte mici,  puneti-le una linga alta in asa fel incat sa poata fi acoperite cu aluat. Rulati aluatul pe sucitor si intindeti-l peste forme. Apasati pe aluat ca sa fie taiat de marginile formelor.
Eu am folosit formele pentru briose. Asa ca am taiat cu un pahar aluatul si l-am pus in fiecare forma. Cu degetele apasati aluatul in forme ca sa adere bine de fundul si peretii formelor. Coaceti la foc mijlociu spre mic cca.15-20 de minute. Lasati-le la racit.
Intre timp, preparati budinca. Puneti laptele pe foc, lasati-l sa dea in clocot si reduceti focul la minim. Bateti galbenusurile cu zaharul si zaharul vanilat pana se albesc. Adaugati amidonul si omogenizati. Adaugati in galbenusuri un pahar de lapte fierbinte si amestecati bine cu telul. Mai adaugati un pahar si amestecati. Compozitia rezultata turnati-o in lapte si amestecati continuu pana se ingroasa compozitia.
Scoateti cosuletele racite din forme si turnati in ele budinca fierbinte. Lasati sa se intareasca budinca. Ornati cu capsuni, banane, portocale,mandarine sau orice fructe aveti la indemana. Puneti-i un mot de frisca si e gata de servit.

marți, 16 aprilie 2013

Cartofi copti cu rozmarin

Sa traiasca Parmentier
Ca idee geniala a avut sa ne convinga
Ca cartofii se mananca
Si nu sunt plante de décor! 
6-8 cartofi
1 lingurita rozmarin  uscat
sau cateva crengute prospete
4 linguri ulei masline
sare
piper
Se curata cartofii de coaja, se spala si se cresteaza in patru fara a taia de tot cartoful. Uleiul de masline, sarea, piperul si rozmarinul se amesteca bine. Cu acest amestec ungem temeinic cartofii, mai turnam si in crestaturi. Daca aveti rozmarin proaspat puneti in crestatura  cartofilor cate o crenguta mica. Punem  fiecare cartof intr-o folie de aluminiu. Adunam si strangem colturile foliei deasupra cartofului (ca in imagine). Punem cartofii in cuptorul preincalzit si ii coacem cca.45 minute la foc mijlociu. Inainte de servire puneti pe fiecare cartof cate o bucatica de unt sau margarina. Pofta buna!

Dovlecei cu ciuperci

De te-ai saturat de carne
Cu ciuperci s-o inlocuiesti,
Cu dovlecei le dichisesti
Si sa mananci nu obosesti. 
4 dovlecei
0,5 kg ciuperci
3-4 cepe
1/2 pahar smantana (optional)
1 lingura pasta tomate (sau 2-3 rosii pasate)
3 lingurite unt (sau margarina)
ulei
1 legatura patrunjel sau marar
sare
piper
Dovleceii se spala, se taie rondele de 1 cm grosime, se sareaza, se trec prin faina si se prajesc  pana prind culoare aurie. Ciupercile se taie feliute de cca.5 mm si se pun la prajit  cu o lingurita de unt. Cand ciupercile au lasat apa, se pune capac si se lasa sa se inabuseasca la foc mic pana sunt gata prajiti toti dovleceii.  Ceapa se taie marunt si se prajeste in 3 lingurite de unt. Cand  devine sticloasa adaugati pasta de tomate si mai lasati 3-4 minute la prajit amestecand.
Acum, puneti intr-un tuci sau vas yena (daca vreti sa le faceti la cuptor) toti dovleceii, deasupra ciupercile, peste ciuperci intindeti ceapa prajita. Adaugati smantana sarata, piperata si  dizolvata cu o jumatate de ceasca  de apa.
 Lasati pe foc mic sau la cuptor vreo 15 minute, adaugati patrunjelul taiat marunt, mai inabusiti 5 minute si opriti focul. Sper sa va placa.
P.S. Ca sa fie de post renuntati la smantana si inlocuiti untul cu margarina.

Pui cu nuci si menta

Ce mai puicuta fitoasa!
Auzi tu, cu nuci, menta si marar.
Asa ceva mai rar!
Ce sa zic... am incercat
Si.... a fost tare gustoasa!
1 pui
1 pahar nuca macinata
4 cepe
2 galbenusuri
2 linguri otet
3 linguri unt
3 linguri ulei
1 lingura menta
sare
piper
marar
Puiul il transam in bucati, saram, piperam si prajim in unt cu ulei  pe o parte si pe cealalta pana devine auriu. Carnea prajita o punem intr-un ceaun, adaugam ceapa taiata marunt, nuca, menta si apa cat sa ajunga la jumatatea ingredientelor. Punem capac si inabusim la foc mic amestecand periodic. Cand puiul este gata, adaugam marar tocat marunt si mai lasam inca 5 minute pe foc. Scoatem carnea din ceaun si oprim focul.
Acum facem sosul. Galbenusurile de ou le amestecam bine cu otetul si turnam  in zeama in care s-a inabusit carnea de pui  amestecand continuu. Sosul trebuie sa fie foarte fierbinte dar sa nu fiarba.
Puiul se pune pe farfurii si se  toarna deasupra sos. Se poate servi cu piure de cartofi sau mamaliguta. Pofta buna!

luni, 15 aprilie 2013

Orez basmati cu carne de vita

    Un bezmetic indian cam pitic, dar parfumat,
O  vacuta dolofana de nevasta si-a luat.
Si oricand apare-n casa cuplul asta savuros,
ne transforma orice masa intr-un ospat  gustos.
0.5 kg pulpa vita
2 pahare de 250 ml de orez basmatic
(puteti inlocui cu orez cu bob lung)
1 ceapa
1/2 morcov
1 lingurita pasta tomate sau 2 linguri rosii pasate
3 linguri ulei
2 linguri unt
sare
piper
Taiati carnea de vita in cubulete   de cca.2x2 cm. Puneti uleiul intr-un tuci, cand s-a incins, adaugati carnea si o prajiti-o pana iese aproape tot lichidul pe care il lasa. Adaugati ceapa taiata marunt si morcovul dat pe razatoarea mica. Mai prajiti cateva minute pana se inmoaie ceapa. Adaugati pasta de tomate si mai prajiti putin (cca.3 min). Amestecati des. Adaugati apa clocotita cat sa acopere carnea, puneti capac si lasati la foc mic sa se inabuse. Intre timp, amestecati din cand in cand si adaugati cate putina apa clocotita daca scade mult. In functie de carne dureaza   1 ora  1 ora si un pic sa fie gata carnea. Oricum, gustati sa vedeti daca s-a fragezit bine.
Cand s-a fragezit carnea adaugati inca 2 linguri de unt si orezul spalat (vita nu prea are grasime, iar orezul trage si el) . Lasati-l sa se topeasca. Amestecati. Adaugati 900 ml apa clocotita ca sa nu intrerupeti fierberea. In mod normal la 1 parte orez se pun 2 parti apa, dar, trebuie sa tinem cont ca sosul in care s-a inabusit vita este si el lichid si orezul poate iesi lipicios. Sarati un pic mai mult decat trebuie. Carnea nu este sarata, iar orezul va absorbi multa sare. Piperati dupa gust. Puneti capac si lasati la foc abia palpaind cca.30 de minute. Puteti sa-l faceti si la cuptor. E chiar mai indicat. Cand e gata, rasturnati pe un platou si amestecati usor orezul cu carnea (carnea se ridica deasupra in timpul fierberii). Pofta buna!

Spanac cu branza la cuptor

Zice Popey Marinarul
Ca spanacul muschi iti face.
Am mancat si eu aseara
Nu mi-a crescut decat burta. Pfiui, drace!
1 ceapa mare
300 gr cas sau branza burduf (sa nu fie foarte sarata)
125 ml lapte
2 oua
0.5 lingura faina
1 lingura unt
sare
piper
Se curata spanacul si se spala bine cu multa apa. Ceapa se curata si se taie marunt. Intr-un ceaun puneti ceapa la prajit in unt. Cand s-a inmuiat bine, adaugati frunzele de spanac si inabusiti pana se evapora tot lichidul lasat de spanac (eu am mai scos cu lingura ca sa nu-l tin asa mult pe foc). Cand s-a evaporat lichidul mai  adaugati o lingurita de unt. Amestecati si rasturnati spanacul intr-o tava sau vas yena. Adaugati jumatate din branza (rasa sau bucati mici) si amestecati.Bateti ouale cu laptele si faina, sarati foarte putin (depinde cat de sarata e branza) si piperati. Turnati peste spanac. Deasupra presarati restul de branza. Puneti la cuptor la foc mijlociu cca.20-25 de minute pana face crusta aurie. Pofta buna!



duminică, 14 aprilie 2013

Ciorba de vacuta

Ciorba buna se aduna
Din vacuta si legume,
Ierburi multe parfumate,
Cu rabdare fierte toate. 
 3-4 rasoale de vita
1 os vita
1 morcov mare
1 radacina patrunjel
1 telina mijlocie
1 ceapa mare
2-3 rosii
3 cartofi
1 cutie mazare (mica)
1 legatura patrunjel
1 legatura leustean
0,5 lingurite cimbru
sare
piper
1 l bors de casa
 
Se pun oasele si rasoalele la fiert intr-o oala mare plina cu apa (eu am pus in oala de 10 litri). Spumuiti bine fiertura   pana nu mai ramane deloc spuma. Reduceti focul la minim (mai mult sa abureasca decat sa fiarba, sa mai scoata cate un clocot din cand in cand) si lasati sa fiarba asa vreo 3-4 ore.
Intre timp curatati si taiati legumele cubulete. Ca sa arate mai bine ciorba,  telina, morcovul si patrunjelul taiati-le fideluta (ca in imagine). Spalati si taiati verdeturile. Scurgeti mazarea de lichidul din cutie.
Cand carnea a fiert (trebuie sa se desprinda usor de pe oase), scoateti-o impreuna cu oasele intr-o oala. Opriti focul si lasati fiertura sa se aseze putin. Strecurati-o si puneti-o din nou pe foc. Cand a dat in clocot adaugati toate legumele, exceptand mazarea. Lasati sa fiarba la foc domol cca.20-25 de minute. Intre timp curatati carnea de pe oase si puneti-o inapoi in ciorba. Cand legumele sunt aproape fierte adaugati mazarea, leusteanul, cimbrul si borsul fierbinte. Acriti-o cat de mult va place. Potriviti de sare si piper si mai lasati 10 minute pe foc. Adaugati patrunjelul si opriti focul. Ar trebui sa fie foarte buna.

sâmbătă, 13 aprilie 2013

Tarta rustica cu capsuni si banane

De la Martha Stewart strigare, coana,
O tarta cu fructe  americana.
Dar cu capsuni si malai romanesc,
Iese un desert dumnezeiesc!
Pentru aluat:
150 gr faina
55 gr malai
0.5 lingurita sare
0,5 lingurita zahar
125 gr unt
2-3 linguri apa rece
Pentru umplutura:
0.5 kg capsuni
2 banane
2 linguri zahar
1 lingura faina

Puneti intr-un vas faina, malaiul, sarea si zaharul. Amestecati bine. Adaugati unt foarte rece taiat cubulete (puteti sa-l tineti  in congelator si sa-l dati prin rozatoarea mare). Cu telul zdrobiti untul si amestecati-l cu ingredientele uscate. Nu atingeti aluatul. Cand aluatul are consistenta unui pesmet grosier adaugati 2-3 linguri de apa si amestecati de cateva ori.
 Aluatul rasturnati-l pe o bucata de folie alimentara. Impaturiti aluatul in folie si dati-i o forma de patrat. Puneti la frigider minim o ora (se poate pregati de pe o zi pe alta).

Pentru umplutura, capsunile se spala, se curata de  codite, se taie in 4 sau 8 bucatele in functie de marimea lor si se pun intr-un vas. Bananele se curata, se taie rondele de 0,5 mm si se adauga in vasul cu capsuni.
 Peste fructe adaugati 2 linguri cu varf de zahar, 1 lingura faina si sucul de la o jumatate de lamaie. Amestecati.
Scoateti aluatul de la frigider, framantati-l foarte putin si intindeti-l intr-o foaie de 0,5 mm cat de rotunda puteti. Rulati foia pe sucitor si intindeti-o pe o tava tapetata cu hartie de copt. In mijlocul aluatului intins puneti umplutura. Impaturiti marginilie aluatului peste umplutura asa cum e in imagine.
Ungeti bine cu ou aluatul si presarati generos zahar pe toata tarta. Coaceti-o la foc mediu cca.40-45 de minute.
Serviti cu frisca sau inghetata de vanilie. Este ....asa cum scrie in poezie!


Trigoane cu capsuni

Triunghiuri delicioase,
Crocante si zemoase,
De capsunica parfumate,
Manci de te lingi pe coate!
Pentru aluat:
350 gr faina
0.5 lingurita sare
1 lingurita zahar
225 gr unt
4 linguri apa rece
Puneti intr-un vas faina, sarea si zaharul. Amestecati bine. Adaugati unt foarte rece taiat cubulete (puteti sa-l tineti  in congelator si sa-l dati prin rozatoarea mare). Cu telul zdrobiti untul si amestecati-l cu ingredientele uscate. Nu atingeti aluatul. Cand aluatul are consistenta unui pesmet grosier adaugati 4 linguri de apa si amestecati de cateva ori.
 Aluatul impartiti-l in doua parti egale si rasturnati fiecare parte pe o bucata de folie alimentara. Impaturiti fiecare bucata de aluat in folie si dati-i o forma de patrat. Puneti la frigider minim o ora (se poate pregati de pe o zi pe alta).
                                     
Pentru umplutura, capsunile se spala, se curata de  codite, se taie in 4 sau 8 bucatele in functie de marimea lor si se pun intr-un vas. Peste capsuni adaugati 3 linguri cu varf de zahar, 2 linguri amidon (de porumb sau cartofi) si sucul de la o jumatate de lamaie. Amestecati.

 Scoateti aluatul de la frigider, puneti-l masa presarata usor cu faina si framantati-l putin. Dati-i forma de patrat si intindeti o foaie cu grosimea de 0,5 cm. Taiati marginile asa incat sa puteti taia patrate de cca.10x10 cm. Patratele se pun pe o tava tapetata cu hartie de copt. 
Acum, puneti pe fiecare patrat  cate o lingura de umplutura.
Cu o pensula ungeti marginile fiecarui  patrat de aluat cu foarte putin ou, impaturiti in triunghiuri si apasati usor pe margini. Eu folosesc o furculita cu care apas pe margini, asa se sigileaza bine si are aspect placut. Ungeti trigoanele cu ou. Pe partea de sus a trigoanelor faceti doua crestaturi (ca sa iasa aburul la copt).
 Puneti rigoanele in cuptor preincalzit la 220 grade si coaceti 20-25 de minute. Mie mi-au iesit 12 bucati, care intr-o ora au disparut!